Κρήτη

Ξαναβρίσκει την αίγλη της η Πύλη Ιησού

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς αποκατάστασης ενός από τα ωραιότερα δείγματα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής της πόλης, της βενετσιάνικης Πύλης Ιησού, μετά την εκτενή ενημέρωση που είχε, επισκεπτόμενος το μνημείο, από τους επιβλέποντες μηχανικούς του Δήμου και τον ανάδοχο του έργου.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί μέρος των εργασιών τόσο στην όψη της Πύλης όσο και στο εσωτερικό της με τις δύο αίθουσες όπου πρόκειται να εγκατασταθεί η μόνιμη έκθεση Νίκου Καζαντζάκη, καθώς βρίσκεται και σε μικρή απόσταση από τον τάφο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, το Μαρτινέγκο.

Ο κ. Κουράκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθεί και η προμήθεια εξοπλισμού που προβλέπεται από τη μουσειολογική μελέτη για τη λειτουργία της έκθεσης.

Ο δήμαρχος επισήμανε επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος από το σύνολο των μνημείων στα ενετικά τείχη  που αναδεικνύουν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο του Ηρακλείου έχει αποκατασταθεί και τις επόμενες ημέρες, όπως είπε, θα δημοπρατηθεί και το έργο αποκατάστασης της Πύλης Σαμπιονάρα που θα συνδέει το λιμάνι με το κέντρο του Ηρακλείου.

Η Πύλη Ιησού ξαναβρίσκει την αρχική της όψη

Στην εξωτερική πλευρά η πρόσοψη της Πύλης προς την πόλη ξεχωρίζει ιδιαίτερα και είναι επενδεδυμένη και διακοσμημένη με λαξευμένους λίθους, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας, σε διάταξη που προσδίδουν μεγαλοπρέπεια τόσο σε μορφή όσο και σε μέγεθος και οι οποίοι στερεώνονται και αποκαθίστανται με ειδικές τεχνικές ενώ συμπληρώνονται όπου χρειάζεται τα κατακερματισμένα τμήματα των πετρωμάτων.

Επίσης και στο εσωτερικό της Πύλης τόσο στη  κεντρική θολωτή διάβαση όσο και στις αίθουσες γίνεται καθαρισμός των αρμών και αποκατάσταση των λίθων.

Σχόλια