default-image

200 έργα "κοιμούνται" στην Κρήτη

Κρήτη
200 έργα "κοιμούνται" στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε βαθύ... ύπνο έχουν πέσει όχι ένα και δυο, αλλά 10.834 συνολικά έργα του ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα και περί τα 200 σε επίπεδο Κρήτης! Πλέον η υπομονή και η ανοχή για έργα για τα οποία δεν κινείται ούτε φύλλο έχουν τελειώσει. Και, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εντός διμήνου θα γίνει το τελειωτικό «ξεσκαρτάρισμα», με όσα έργα δεν «ξυπνήσουν» να απεντάσσονται οριστικά και τελεσίδικα από το ΕΣΠΑ.

Και άρα θα οδεύουν στις καλένδες, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να ενταχθούν είτε σε άλλα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κρατικούς πόρους είτε στο επόμενο ΕΣΠΑ, μετά δηλαδή το 2014, που θα είναι, ως γνωστόν, «τσεκουρεμένο» από πλευράς πόρων για τη χώρα μας. Στη σχετική μαύρη λίστα που είδε χθες το φως της δημοσιότητας αν μετρήσει κανείς ένα προς ένα τα έργα θα δει περί τα 200 για την Κρήτη. Ωστόσο, το νούμερο μάλλον παραπλανεί. Κι αυτό γιατί, μπορεί στη λίστα να περιλαμβάνονται όντως κάποια έργα που έχουν μείνει τελείως βαλτωμένα από τη δεκαετία ακόμα του '90, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνονται έργα που έχουν εγγραφεί και χρηματοδοτούνται από άλλα προγράμματα, όπως και έργα που έχουν ολοκληρωθεί!

Αυτό ακριβώς τόνισε σε σχετικές δηλώσεις του χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τυπικό περισσότερο ξεκαθάρισμα που γίνεται μέσα στο σύστημα σε σχέση με τους εγγεγραμμένους κωδικούς έργων και υποέργων.

«Είναι ένα ξεκαθάρισμα στο σύστημα. Το ίδιο είχε γίνει πριν από ένα περίπου χρόνο. Βγήκαν τότε εκτός έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή έργα που έχουν ενταχθεί αλλού», σημείωσε, εμφανιζόμενος καθησυχαστικός ο κ. Αρναουτάκης.

Βεβαίως δε λείπουν και έργα που το νησί περιμένει πώς και πώς, αλλά για διάφορους λόγους έχουν αφεθεί σε... βαθύ ύπνο. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πολυσυζητημένο νέο σωφρονιστικό κατάστημα Νεαπόλεως στις Κουρούνες.

Για το τελευταίο έκανε ειδική μνεία και ο ίδιος ο κ. Αρναουτάκης. Όπως ανέφερε, «οι νέες φυλακές είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Υπήρξε μια αντιπαράθεση μεταξύ των εργολάβων. Αυτή την περίοδο προχωρά και έχει πάρει ο τρίτος εργολάβος το έργο. Υπάρχουν κάποιες οφειλές που τις αναλαμβάνει ο νέος ανάδοχος και περιμένουμε να δούμε πότε θα πάρει τα χρήματα».

Μπορεί μέσα στη σχετική λίστα να φιγουράρουν περί τα 200 έργα σε επίπεδο Κρήτης, κατά την Περιφέρεια όμως για πραγματική απένταξη μιλάμε μονάχα σε 2 περιπτώσεις. Ο λόγος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, για το βιολογικό της Γεωργιούπολης και την αναβάθμιση του βιολογικού του Αγίου Νικόλαου. «Είναι δυο έργα που ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, απεντάχθηκαν λόγω προβλημάτων και τα οποία θα προσπαθήσουμε να ξαναεντάξουμε», ανέφερε.

Από εκεί και πέρα, καμπανάκι ηχεί, σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, για άλλα 3 έργα. Το περιαστικό των Χανίων, το δρόμο στην Αξό και το δρόμο Φέρμα-Ιεράπετρα. Έργα, όπως παραδέχτηκε, που κινδυνεύουν άμεσα με απένταξη. Αυτό όμως δε σημαίνει απόλυτη καταστροφή, αφού, όπως διευκρίνισε, η απένταξη δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να τα εντάξουμε μετά από ένα χρονικό διάστημα»...

Δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως η πανελλαδική εικόνα ως προς τα «κοιμώμενα» έργα του ΕΣΠΑ.

Από τα 10.834 έργα του ΕΣΠΑ αξίας 32,8 δισ. ευρώ που υλοποιούνται ανά την Ελλάδα, ένα στα δύο δεν έχει ούτε ένα ευρώ πληρωμές και ένα στα τρία δεν έχει καν προχωρήσει σε υπογραφή συμβάσεων!

Τι λένε οι αριθμοί:

- Ο προϋπολογισμός των 10.834 έργων είναι 32,7 δισ. ευρώ και από το ποσό αυτό έχουν δαπανηθεί 9 δισ. ευρώ, ενώ οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έχουν αξία 17,7 δισ. ευρώ.

- Δεν έχουν γίνει πληρωμές αξίας ούτε 1 ευρώ σε 4.973, προϋπολογισμού 10,7 δισ. ευρώ.

- Από τα 4.973 έργα χωρίς δαπάνες στα πιο πολλά (3.959 αξίας 9,5 δισ. ευρώ) δεν έχουν καν υπογράψει συμβάσεις με αναδόχους.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News