Κρήτη

"Όλεθρος για τους παραγωγούς τα δεμένα καράβια"

Την παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη ζητά ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης προκειμένου να μην ζήσει ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης τις παλινωδίες προηγούμενων ετών από τη μεταφορά των πρώιμων κηπευτικών στις αγορές. Σε επιστολή του ο δήμαρχος τονίζει τον κίνδυνο που υπάρχει για τα αγροτικά προϊόντα εφόσον παραταθεί η προαναγγελθείσα 48ωρη απεργία της Π.Ν.Ο.

«Η σημαντικότερη απειλή που δέχεται το αγροτικό εισόδημα, προέρχεται από την αδυναμία προσέγγισης των αγορών. Όποτε συμβαίνουν αντίστοιχα γεγονότα, οδηγούμαστε σε κοινωνική αναταραχή καθώς και μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο. Μια διήμερη αναστολή της μεταφοράς των προϊόντων - όπως ομολογούν οι εκπρόσωποι των αγροτών - δεν θα είναι καταστροφική. Ωστόσο η περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεων θα ισοδυναμεί με όλεθρο. Καταστρέφονται τα νωπά κηπευτικά προϊόντα ή στην καλύτερη περίπτωση πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το 30% του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισέρχονται σ' ένα φαύλο κύκλο οικονομικών προβλημάτων», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασάκης.

Για το ζήτημα ενημερώνει επίσης τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τους βουλευτές του Λασιθίου ενώ χθες το βράδυ συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών της Ιεράπετρας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

«Τα δεμένα καράβια στα λιμάνια θα αποτελέσουν όλεθρο για την αγροτική παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν να συμβεί ότι έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ζητούμε λοιπόν, αφενός να αντιμετωπιστεί επικείμενο πρόβλημα από παράταση της απεργίας, αφετέρου να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός προώθησης των νωπών κηπευτικών προϊόντων μας στις αγορές κατά τις περιόδους τέτοιων κρίσεων. Έχω ενημερώσει ήδη τους αρμόδιους, θα γίνουν επαφές σε επίπεδο Κρήτης, αλλά αν απαιτηθεί θα μεταβούμε και στην Αθήνα», δήλωσε ο δήμαρχος.

Σχόλια