Κρήτη

Σε 3.300 παιδιά το παραμύθι για την σεξουαλική κακοποίηση

Ο Δήμος Ηρακλείου, συνεχίζοντας τις δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη μείωση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, προχωρά στη διανομή του παραμυθιού "Κίκο και το χέρι" σε 3.300 παιδιά, καθώς και ενός εντύπου με οδηγίες ευαισθητοποίησης και καθοδήγησης προς τους γονείς όλων των παιδιών των νηπιαγωγείων εντός των γεωγραφικών του ορίων του, μετά από έγκριση από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα διαφυλικών σχέσεων και πρόληψης της βίας.

Το παραμύθι αυτό έχει συνταχθεί υπό την εποπτεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, και αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του Συμβουλίου ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών one in five.

Στόχος όλης της ενέργειας, δήλωσε η κ. Συγγελάκη, «είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ατόμων που έρχονται σε επαφή με παιδιά (στους τομείς της εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής μέριμνας, δικαιοσύνης και εκτέλεσης του νόμου), σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και των ίδιων των παιδιών προκειμένου αφενός να μπορούν να απωθήσουν κάθε δυσάρεστη ενέργεια και αφετέρου να μάθουν να αποκαλύπτουν ό,τι τους συμβαίνει».

«Ο κανόνας των εσωρούχων μάς λέει ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του, που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία.

Είναι ένα απλό μήνυμα για να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και πού να στραφούν για βοήθεια», καταλήγει η κ. Συγγελάκη.

Σχόλια