default-image

Από υποσιτισμό ο θάνατος του βρέφους

Κρήτη
Από υποσιτισμό ο θάνατος του βρέφους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταπέλτης ο ιατροδικαστής για το θάνατο του βρέφους από τη Λέρο, το οποίο άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ όπου είχε μεταφερθεί εκτάκτως το Σάββατο.

Είπε ότι ο θάνατος του βρέφους επήλθε από υποσιτισμό και έλλειψη γάλακτος και νερού. Διευκρίνισε ότι δεν έφερε κακώσεις, αλλά είπε ότι ήταν εμφανής η έλλειψη βασικών κανόνων υγιεινής. Κατά τη μεταφορά στο ΠΑΓΝΗ το άτυχο αγγελούδι  είχε υποστεί ήδη μια ανακοπή.

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής ανέφερε ότι το βρέφος έφτασε στο Ηράκλειο σε κωματώδη κατάσταση, ότι γεννήθηκε φυσιολογικά - ήταν 39 εβδομάδων - και ότι το βάρος του ήταν 3,470 κιλά, ενώ στο ΠΑΓΝΗ εισήχθη 3,400 κιλά.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω ιστολογικές εξετάσεις.

Η μητέρα του παιδιού και η αδερφή του μελλοντικού συζύγου της Νικολέτα Μπίμπα, δηλαδή η θεία του παιδιού, που ήρθε στο Ηράκλειο μετά το χαμό του, βρέθηκαν προχθές στο νεκροτομείο για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της εξέτασης που θα έφερνε στο φως τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο το μικρό αγοράκι. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η κ. Μπίμπα, από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προκύπτει ότι το μωρό είχε μώλωπες ή πληγές στο σώμα του, με την ίδια να διαβεβαιώνει ότι οι πληγές που έφερε ήταν από εγκαύματα τα οποία προήλθαν από τις πάνες που φορούσε.

Η θεία του άτυχου βρέφους.

Η άλλη άποψη

«Το αποτέλεσμα της εξέτασης κάνει λόγο για ασιτία, όχι όμως για τους λόγους που αναφέρονται, αλλά διότι δεν έπαιρνε τα θρεπτικά συστατικά που απαιτείται να λαμβάνει ένα μωρό σε αυτή την ηλικία. Όσον αφορά τους μώλωπες, που επίσης ακούστηκε ότι είχε στο σώμα του, το μόνο που είχε το παιδί ήταν ένα έγκαυμα στη βουβωνική χώρα, το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο να δημιουργείται σε μωρά και λογικά δε φταίει η Μαρία γι' αυτό.

Όταν έχουμε συνεχώς διακοπές ρεύματος στη Λέρο πώς μπορεί μια κοπέλα μόνη της, από τη στιγμή που ο αδερφός μου είναι μέσα στο στρατόπεδο, να αλλάξει πάνα χωρίς φως; Όσον αφορά στα 3 κιλά που λένε ότι ζύγιζε το παιδί, δεν ισχύει. Υπάρχει γνωμάτευση που αναφέρει ότι ήταν 4,100 κιλά», είπε η κ. Μπίμπα, με την οικογένεια να ισχυρίζεται ότι το μωρό γεννήθηκε στον 7ο μήνα εγκυμοσύνης.

Νομικά

Μάλιστα για τις κατηγορίες που εξαπολύονται σε βάρος της, η οικογένεια έχει αποφασίσει να κινηθεί νομικά εναντίον των γιατρών της Λέρου, καθώς, όπως λέει, τους έδωσαν λάθος οδηγίες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας που παρουσίαζε το νεογνό, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής του και, τέλος, το θάνατό του. Βάσει των όσων ισχυρίζεται η οικογένεια, οι γιατροί της Λέρου τούς είχαν συμβουλεύσει να του χορηγούν ανά τρίωρο γάλα ή χαμομήλι, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει συμπτώματα ασιτίας.

«Είχαμε πάρει εντολές από το νοσοκομείο της Λέρου ότι το μωρό θα πρέπει ανά τρεις ώρες να πίνει μια παιδικό χαμομήλι και μια γάλα. Παίρναμε συνέχεια τηλέφωνο τον παιδίατρο, του λέγαμε για την εξέλιξη της κατάστασης του παιδιού, αλλά μας έλεγε ότι δεν είναι κάτι το σοβαρό. Το μωρό το αγαπούσαμε όλοι», τονίζει η κουνιάδα της μητέρας απαντώντας σε όσους έσπευσαν να κατηγορήσουν τη μητέρα για αδιαφορία.

Σοκ

Ταυτόχρονα θέλοντας να αποκαταστήσει την αλήθεια από πλευράς της οικογένειας στα σενάρια που ήθελαν το στρατιωτικό αδερφό της να μη θέλει το παιδί της 24χρονης Μαρίας, ο οποίος, όπως ανέφερε, μετά το χαμό του παιδιού του υπέστη ισχυρό σοκ και νοσηλεύεται, η κ. Μπίμπα επισημαίνει ότι στα σχέδια του ζευγαριού ήταν να παντρευτούν άμεσα, κάτι που όμως ο ξαφνικός χαμός του παιδιού τους αυτή τη στιγμή δεν το επιτρέπει, ενώ σύμφωνα με την ίδια ούτε η 24χρονη Μαρία είναι σε καλή κατάσταση. «Η μητέρα δεν είναι καλά διότι βλέπει ότι όλοι την κατηγορούν. Της δίνουν ηρεμιστικά για να ηρεμήσει.

Είναι ντροπή τους να λένε τέτοια πράγματα για τη νύφη και τον αδερφό μου. Θα παντρεύονταν τις επόμενες δυο βδομάδες, αλλά δεν πρόλαβαν. Αυτή τη στιγμή ο αδερφός μου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λέρου σε πολύ άσχημη κατάσταση από το σοκ που υπέστη γιατί δεν πρόλαβε να δει το μωρό. Αν κάποιος δεν αγαπάει ένα μωρό που πρόκειται να γεννηθεί κάνει έκτρωση ή αποφασίζει να το δώσει. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να πάρουν το δίπλωμα από ένα γιατρό που δίνει τέτοιες οδηγίες. Αν τώρα χάθηκε το δικό μας παιδί, μπορεί στο μέλλον να χαθούν κι άλλα παιδιά από αμέλεια γιατρών που έχουν δώσει και όρκο στον Ιπποκράτη», είπε η κ. Μπίμπα εκφράζοντας την οδύνη της οικογένειας για την τροπή που πήρε η όλη υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για την υπόθεση έχει από την πρώτη στιγμή παρέμβει το υπουργείο Υγείας, εισαγγελέας και αστυνομικές Αρχές.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το ιστορικό της τραγωδίας

Το μικρό αγοράκι είχε μεταφερθεί εσπευσμένα το βράδυ του Σαββάτου από τη Λέρο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, παρουσιάζοντας πολυοργανική ανεπάρκεια και χαροπάλευε. Κατέληξε το μεσημέρι της Τρίτης παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή, με το άκουσμα της απίστευτης αυτής τραγωδίας να συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Τα συμπτώματα που παρουσίαζε ήταν υποθερμία, δύσπνοια, έντονο χάσιμο βάρους και σήψη. Κατά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου διαπιστώθηκε πως δε λειτουργούσαν σωστά ζωτικά του όργανα και ότι δεν τρεφόταν επαρκώς, με αποτέλεσμα να χάνει βάρος και να επιδεινώνεται η υγεία του. Το βρέφος είχε γεννηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2012.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News