default-image

Κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ στα Χανιά

Κρήτη
Κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΕΔ στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα γραφεία του ΟΑΕΔ και στα Χανιά κατέλαβαν για μια ώρα το πρωί εποχικοί εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου που θέτει προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι στους τομείς του τουρισμού και επισιτισμού και στα τουριστικά λεωφορεία πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων.

Για τους περίπου 6.000 εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς, το επίδομα ανεργίας από το 2013 θα αποτελεί παρελθόν, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί εργαζόμενοι και χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Στα Χανιά οι εποχικά εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού είναι 3.000, εκ των οποίων το 95% χάνει το επίδομα ανεργίας, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μανώλης Μπαμιάκης.

«Διαμαρτυρόμαστε για το κόψιμο του επιδόματος που προβλέπει ο νόμος του μεσοπρόθεσμου. Το 2013 οι περισσότεροι από εμάς δε θα έχουμε το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας. Αυτό θα πλήξει και την τοπική οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε μαθητευόμενους εργαζόμενους από τρίτες χώρες που ασφαλίζονται για ένα ευρώ και αμείβονται με 200 ευρώ το μήνα», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον τομέα του επισιτισμού Δημήτρης Βρεττός, επισημαίνοντας ότι ειδικά για την Κρήτη υπάρχουν οι δυνατότητες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου ώστε να εκλείψει η εποχική απασχόληση.

«Δε ζητάμε επιδόματα να μας πληρώνει το κράτος, ζητάμε δουλειά», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο πλήττει το 80% των εργαζομένων του κλάδου.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι 126 οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Σταθινάκης τόνισε: «Δουλεύουμε 5 μήνες για να ζήσουμε ένα χρόνο. Αν χάσουμε το επίδομα μας κόβουν την ανάσα».

Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική και έγινε με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε να μην εφαρμοστεί η διάταξη του μεσοπρόθεσμου για τους εποχικά εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων χάνει το επίδομα ανεργίας», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Κορναράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News