default-image

Το φράγμα Αποσελέμη βυθίζει το Σφενδύλι (photos)

Κρήτη
Το φράγμα Αποσελέμη βυθίζει το Σφενδύλι (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα εκατομμύριο κυβικά νερού γέμισε το Φράγμα Αποσελέμη, με την αντίστροφη μέτρηση βύθισης ενός ολόκληρου χωριού να έχει ξεκινήσει και να απειλεί επικίνδυνα το Σφενδύλι, αφού ολοένα και μεγαλώνει η στάθμη του νερού αλλά και της οργής από τους κατοίκους που δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το τόπο τους.

Ο φακός της "ΚΡΗΤΗ ΤV" κατέγραψε καρέ-καρέ αποκλειστικές εικόνες στο μεγαλύτερο υδρευτικό και αμφιλεγόμενο έργο της Κρήτης, του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 63% ενώ όλα δείχνουν ότι το φράγμα δεν έχει πλέον οικονομικό πάτο.

Από 114 εκατομμύρια ευρώ αγγίζει σήμερα τα 185 εκατομμύρια ευρώ και όπως εκτιμάται θα απαιτηθεί και νέα εργολαβία, με το τελικό κόστος να αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το Φράγμα Αποσελέμη "κατάπιε" τα πρώτα κτίσματα στο χωριό, το οποίο πολύ σύντομα θα εξαφανιστεί από το χάρτη.

Όπως εκτιμάται, μέχρι τον Μάιο, θα έχουν εισρεύσει 4 εκατομμύρια κυβικά νερού μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Λαγκάδας ενώ από τις αρχές του 2014, το Φράγμα θα υδροδοτεί το Ηράκλειο, τη τουριστική ζώνη του Δήμου Χερσονήσου, τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα.

"Αγκάθι" παραμένει η αγορά της έκτασης για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων καθώς και η μεταφορά της Εκκλησίας στο νέο χώρο.

Εντωμεταξύ, δημοπρατήθηκε έργο για τη συστηματική παρακολούθηση και τον έλεγχο της συμπεριφοράς του Φράγματος Αποσελέμη, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των υδρευτικών προβλημάτων που θα προκύψουν σύντομα στο χωριό Ποταμιές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News