Κρήτη

Μεσογειακός κήπος 50 στρεμμάτων στις Μεσαμπελιές

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά πάρκα, και μάλιστα εντός των ορίων της πόλης του Ηρακλείου, φιλοδοξεί να δημιουργήσει η δημοτική Αρχή με την απόκτηση νέας έκτασης συνολικού εμβαδού 6.650 τ.μ. στην περιοχή των Μεσαμπελιών.

Αυτή η έκταση, σε συνδυασμό με τα 43 στρέμματα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του ρέματος της Ερυθραίας, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πνεύμονα 50.000 τ.μ. πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ο νέος κοινόχρηστος χώρος των 7 στρεμμάτων περίπου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και περιβάλλεται από τις οδούς Ερυθραίας, Κομοτηνής, Αργολίδας και ανώνυμη οδό.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης είχε συνεργασία με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Κων/νο Σερράο, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτό άλλο ένα αίτημα της δημοτικής Αρχής με νέα χρηματοδότηση ύψους  444 χιλ. ευρώ για την απόκτησή του, ενώ το υπόλοιπο περιέρχεται στο Δήμο από την εισφορά σε γη.  

Γ. Κουράκης: «Δημιουργούμε ένα μητροπολιτικό περιβαλλοντικό πάρκο»

«Πρόκειται για μια μεγάλη και σημαντική παρέμβαση», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, «και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα αστικό-μητροπολιτικό πάρκο στην πόλη, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του».

Ο νέος πνεύμονας πρασίνου, όπως τονίζει ο κ. Κουράκης, θα γίνει ένας ελκυστικός, φιλικός χώρος για όλες τις ηλικίες, κατά τη διάρκεια όλου του έτους, μέσω των υποδομών και των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιούνται σε αυτόν, ενώ θα δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές κ.ά.

Οι τρεις βασικοί άξονες παρεμβάσεων για την αξιοποίηση της έκτασης αυτής, σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, είναι:

- Η προστασία, η διατήρηση και η ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος.

- Η ανάπτυξη διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων.

- Η δημιουργία πόλου για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Μεσογειακός κήπος 50 στρεμμάτων

Στη μεγάλη έκταση που αποκτά ο Δήμος Ηρακλείου όλα τα υφιστάμενα δέντρα πρόκειται να διατηρηθούν, να εμπλουτιστούν και να διαμορφώσουν έτσι δύο «μεσογειακούς κήπους» με ελιές και εσπεριδοειδή αλλά και τα χρώματα από κρητικά αρωματικά φυτά και δέντρα που θα αλλάξουν τον τοπίο.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η φύτευση δέντρων όπως ροδιά, μανταρινιά, πορτοκαλιά, λεμονιά, κουμ-κουάτ, κιτριά, γκρέιπ φρουτ, περγαμόντο, μαστιχόδεντρο, σχίνος, χαρουπιά, κουκουναριά, αριά, κουμαριά, αχλαδιά, κυδωνιά, μηλιά, μουσμουλιά, ελιά, βερικοκιά, ροδακινιά, κορομηλιά, καρυδιά, αμυγδαλιά, δαμασκηνιά και κέδρος.

Στα είδη των θάμνων περιλαμβάνονται τα εξής: θυμάρι, φασκομηλιά, λεβάντα, λαδανιά, έβενος, έρωτας-δίκταμο, κουμαριά, σχίνος, δεντρολίβανο, μυρτιά, ρίγανη, μαντζουράνα, λουίζα, αρμπαρόριζα, μέντα, δυόσμος, δάφνη, φραγκοσυκιά και αλόη.

Οι δύο αυτοί κήποι θα πλαισιώνουν την πλατεία που διαμορφώνεται στο κέντρο του κοινόχρηστου χώρου.  

Στην πλατεία αυτή θα κατασκευαστεί χώρος με κερκίδες, παγκάκια, παιδική χαρά και στέγαστρο όπου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού του πάρκου.

Σχόλια