Κρήτη

Υπογράφηκε η ανάπλαση της Αμμουδάρας 

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης υπέγραψε σήμερα Δευτέρα τη σύμβαση για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης ανάπλασης και αξιοποίησης της Αμμουδάρας, με τον κ. Μανόλη Βουράκη, τον εκπρόσωπο της ομάδας των μελετητών οι οποίοι είχαν λάβει την πρώτη θέση στον αντίστοιχο πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Στη μελέτη περιλαμβάνονται όλα τα τεύχη δημοπράτησης, οι προμετρήσεις, οι προϋπολογισμοί, οι απαιτούμενες εγκρίσεις, οι αδειοδοτήσεις και τα σχέδια για ανάπτυξη πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, χώρων αθλοπαιδιών και αναψυχής, μαρίνας και θεάτρου, θεματικών πάρκων, χώρων στάθμευσης, πολλών εξειδικευμένων παρεμβάσεων, καθώς και οι απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για την περιοχή που ξεκινάει από τον Ξηροπόταμο και καταλήγει στο ξενοδοχείο Apollonia, μήκους περίπου 5,5 χιλιομέτρων.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της σημαντικής αυτής περιοχής του δήμου, τονίζοντας: «Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος γιατί κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μια από τις βασικότερες παρεμβάσεις μας στο Μαλεβίζι. Ξεκινάμε την κατάρτιση των απαιτούμενων μελετών, οι οποίες θα καταστήσουν το έργο της ανάπλασης της Αμμουδάρας ώριμο προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτή η ένταξη είναι και η μόνη πιθανότητα να αξιοποιηθεί όπως πρέπει αυτή η μεγάλη περιοχή, που τόσα οφέλη μπορεί να έχει για το τόπο μας.

Το έχω πει πολλές φορές και δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία: Βασικός μας στόχος είναι να μη χάσει το Μαλεβίζι την τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης που του δίνεται! Από την πρώτη ημέρα της θητείας, προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προσανατολίσει όλες μας τις προσπάθειες. Δεν αρκεί όμως μόνο να βάζεις στόχους, πρέπει να δημιουργείς και τις συνθήκες υλοποίησής τους. Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι να κάνουμε άρτιες και ολοκληρωμένες μελέτες που να υποστηρίζουν την ένταξη του κάθε έργου σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Μέσα σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία, κατά την οποία λεφτά από αλλού δεν υπάρχουν, ο μόνος τρόπος ανάπτυξης είναι αυτά τα προγράμματα, ειδικά όταν μιλάμε για τόσο μεγάλες παρεμβάσεις.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι και αυτή η μελέτη χρηματοδοτείται από δικούς μας πόρους, πόρους του Δήμου, πόρους των δημοτών μας. Αυτό αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι τα χρήματα που ο κάθε δημότης μας με κόπο πληρώνει στο Δήμο πιάνουν τόπο. Χρησιμοποιούνται για να μπουν οι βάσεις ανάπτυξης του Μαλεβιζίου! Χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας κάνουν να ατενίσουμε το αύριο με ελπίδα και αισιοδοξία».

Θυμίζουμε ότι η πρόταση που είχαν καταθέσει οι μελετητές Μανόλης Βουράκης, Αντώνης Περπατίδης και Θανάσης Χρυσομάλλης, ως επικεφαλής ομάδας 25 εξειδικευμένων επιστημόνων από Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2012 στην Αμμουδάρα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός βραβείων και σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ και καλύπτεται από πόρους του Δήμου Μαλεβιζίου.

Σχόλια