default-image

Ιστορίες απελπισίας

Κρήτη
Ιστορίες απελπισίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχουν τέλος τα... δεινά που βιώνουν συμπολίτες μας εξαιτίας της ανεργίας. Ολόκληρα βιβλία θα μπορούσαν να γραφτούν στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που ζούμε, αφού οι ιστορίες απελπισίας είναι δεκάδες σε καθημερινή βάση, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ο κοσμάκης χάνει το σπίτι του και επιστρέφει στους γονείς ή μένει σε αυτοκίνητα, δεν έχει φαρμακευτική περίθαλψη και τον θερίζει και η πείνα!

Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο είναι άνεργοι ένας 52χρονος Ηρακλειώτης και η 47χρονη σύζυγός του. Φιλοξενούνται στο σπίτι των γονιών. Τρέχουν από την Αρχιεπισκοπή μέχρι σε παλιούς εργοδότες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Δεν έχουν να φάνε οι ίδιοι και η 23χρονη κόρη τους - επίσης άνεργη - ούτε έχουν να πάρουν νερό και γάλα στη 12χρονη δεύτερη κόρη τους. Κι ενώ αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ήρθε να προστεθεί και η μη ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας τους για 400 ένσημα που βγήκαν... λειψά!

Στο μεταξύ, δύσκολες ώρες περνά άλλο ένα ζευγάρι, το οποίο η σπιτονοικοκυρά του το βγάζει στο δρόμο, μαζί όμως και τα τρία κοριτσάκια του, ηλικίας μόλις 5, 9 και 12 ετών.

Τους πετούν στο δρόμο

Συγκεκριμένα, στο ζευγάρι με τα τρία ανήλικα δόθηκε διορία δύο ημέρες να βγει μαζί με την οικογένειά του έξω από το σπίτι επειδή χρωστά ενοίκια. Όπως ανέφερε ο πατέρας Αλέξανδρος Ξανθόπουλος, είναι απελπισμένος. Είναι άνεργος και ζητά δουλειά, ενώ ήδη βρίσκεται σε αθλιοτάτη οικονομική κατάσταση, σηκώνοντας παράλληλα στους ώμους του τα βάρη της οικογένειας, με το μεγαλύτερο παιδί του να έχει 39% επιληψία. Ο άνθρωπος, απογοητευμένος, δεν ήξερε πού αλλού να απευθυνθεί κι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη "Ν.Κ.", ζητώντας βοήθεια.

Όπως τόνισε ο ίδιος, τα παιδιά του δε θα αντέξουν να ξαναμείνουν μέσα στην παλιά κλούβα, που αποτελεί και το μόνο περιουσιακό στοιχείο του. Στην κλούβα αυτή πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχαν αναγκαστεί να στοιβαχτούν για δύο ολόκληρους μήνες αυτός και η οικογένειά του.

Τις προάλλες ο κ. Ξανθόπουλος είχε 1,5 ευρώ και με αυτά τα χρήματα ζήτησε από κρεοπώλη να του δώσει λίγο κρέας για τα παιδιά του. «Ο άνθρωπος με λυπήθηκε και μου έδωσε ένα κιλό πλατάρια κοτόπουλου. Πιστεύω να χορτάσουν τα παιδιά μου. Αλλά αύριο τι θα γίνει;», διερωτήθηκε παράλληλα, τονίζοντας ότι το σπουδαιότερο είναι να βρει μια οποιαδήποτε δουλειά για να διατηρήσει τη στέγη και την τροφή των παιδιών του.

«Δεν έχουμε ούτε νερό να πιούμε»

Δουλειά, μια οποιαδήποτε δουλειά ζητά και ο 52χρονος Ηρακλειώτης Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, καθώς και η 47χρονη σύζυγός του Δήμητρα Γκολφίνου, που είναι άνεργοι 19 και 13 μήνες αντίστοιχα. Το ζευγάρι που διαμένει στο σπίτι των γονιών της 47χρονης αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε η κ. Γκολφίνου μιλώντας χθες στη "Ν.Κ.": «Δεν αντέχω άλλο. Ούτε νερό δεν έχουμε να πιούμε, το οποίο το χρωστώ και με απειλεί η ΔΕΥΑΗ ότι θα βγάλουν το ρολόι.

Η Αρχιεπισκοπή Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Ταμείο Αγάπης κάθε μήνα βοηθά με ένα χρηματικό ποσό για να μη μας κόψουν το ρεύμα. Το παιδί πηγαίνει στο σχολείο, δίχως να μπορούμε να του δώσουμε όχι χαρτζιλίκι για να φάει, αλλά για να πιει νερό. Τις δύο τελευταίες ημέρες, όταν έμαθαν τι περνάμε συνάδελφοι του άντρα μου, που ήταν 11 μήνες συμβασιούχος στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, έφεραν γάλα για τη 12χρονη κόρη μας και τρόφιμα. Εγώ πήγα σε επιχείρηση που εργαζόμουν το 1999 και παρακάλεσα και μου έδωσαν χαρτικά. Πηγαίνω και κλαίω και παρακαλώ όπου έχει οικοδομή να πάρουν τον άντρα μου που είναι ουσιαστικά οικοδόμος.

Η κ. Γκολφίνου, όπως αναφέρει, έχει σκοπό να φτάσει μέχρι τα άκρα, να κινήσει γη και ουρανό για να μην πεινάνε τα παιδιά της, μετά που έμειναν και όλοι ανασφάλιστοι, γιατί όπως τονίζει για 400 λιγότερα ένσημα που έχει ο άνδρας της δεν μπορεί να ασφαλιστεί μέσω ΟΑΕΔ κανείς τους.

«Ένα μεροκάματο ζητάμε. Ας δουλέψει έστω ο ένας από μας και όχι κάθε μέρα, αν είναι δύσκολο, προκειμένου τουλάχιστον να φάμε κι εμείς και τα παιδιά μας».

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News