default-image

"Βόμβα" στα θεμέλια των Ενώσεων

Κρήτη
"Βόμβα" στα θεμέλια των Ενώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κράτος δεν εφαρμόζει το νόμο Σκανδαλίδη (4015) για να "ξελασπώσουν" οι βιώσιμες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Αλλά επειδή δεν "ξελασπώνουν", λόγω της μη εφαρμογής του νόμου, το ίδιο το κράτος οδηγεί στο αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο - εφαρμόζοντας τον άλλο σχετικό νόμο - πολλούς από τους προέδρους τους, δεσμεύοντας και την προσωπική περιουσία τους.

Το απόλυτο "μπάχαλο" επικρατεί, δηλαδή, από την περίεργη όσο και ύποπτη αδράνεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, που τον κατηγορούν ευθέως οι αγροτικοί φορείς της χώρας για σχέδιο εκποίησης των συνεταιριστικών περιουσιών και παράδοσής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το οποίο και επιχειρεί να εισβάλει στον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας και να κάνει χρυσές δουλειές στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων, χωρίς το "αντίπαλον δέος" του συνεταιριστικού κινήματος!

Όταν στη δεκαετία του '90, οι συνεταιρισμοί χαρακτηρίζονταν από τους ίδιους τους συνεταιριστές ως "γίγαντες με πήλινα πόδια" για να δικαιολογήσουν τις τότε αδυναμίες τους, τουλάχιστον υπήρχαν πολιτικές - καλώς ή κακώς - που τους στήριζαν σε όλα τα επίπεδα, κυρίως με τις άτοκες δανειοδοτήσεις κάθε χρόνο. Σήμερα η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλουν οι συνεταιριστές, όχι απλά δε βοηθά τις οργανώσεις να σταθούν στα πόδια τους, έστω και τα... πήλινα, αλλά έρχεται και τους τα κόβει, κρατώντας σε ομηρία δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας με μεγάλες δυνάμεις βιωσιμότητας, όπως είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που περιμένει μήνες τώρα από την κυβέρνηση να της απαντήσει σχετικά με τη μελέτη βιωσιμότητας που έχει υποβάλει, αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση από τους κυβερνώντες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη. «Αυτά είναι σοβαρά θέματα.

Το υπουργείο τα ξέρει. Τα έχουμε πει προφορικά, έχουμε στείλει στον κ. Τσαυτάρη εκατοντάδες επιστολές, αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι απαράδεκτο μέχρι σήμερα να μην μπορεί να γίνει η ψήφιση συγκεκριμένων τροπολογιών που απαιτούνται για την εφαρμογή του νόμου. Να βγει το υπουργείο επιτέλους και να πει τι έχει κατά νου; Ποιος είναι ο σκοπός του; Είναι η εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος; Και αν ναι, πότε σκοπεύει να το κάνει; Δεν μπορεί να αφήνει τις διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων σε αυτή την αιχμαλωσία»...

Στα κόμματα

Ο Ανδρέας Στρατάκης ετοιμάζει τώρα επιστολή για την υπόθεση αυτή προς τους προέδρους όλων των κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου, για να καταγγείλει την τακτική του Αθανάσιου Τσαυτάρη και να εκπέμψει σήμα κινδύνου για το μέλλον του Συνεταιριστικού Κινήματος της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Ηρακλείου, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι χρειάζονται μεγάλες τομές, που όσο κωλυσιεργεί η υλοποίηση του νόμου, δεν μπορεί να γίνουν. «Αν αύριο το πρωί όλο το χρέος της οργάνωσής μας μηδενιζόταν», όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, «θα πρέπει να ξαναδούμε τη δομή και τα τμήματα της οργάνωσης. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δηλαδή αν αύριο το πρωί η Ένωση Ηρακλείου όφειλε μηδέν, όσοι είμαστε σήμερα σε δύο-τρία χρόνια πάλι θα είχαμε συσσωρεύσει ένα χρέος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ»!

Μάλιστα, μέσα από τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και της διοίκησής της, η Ένωση Ηρακλείου προσανατολίζεται να ρίξει όλο το βάρος για τη βιωσιμότητά της στις παραγωγικές μονάδες. «Να κρατήσει τις παραγωγικές μονάδες. Και πέρα από 'κει, ένα καλό γεωπονικό τμήμα, το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) και αν μπορεί να έχει και μια μικρή άλλη δραστηριότητα να την έχει. Αν και πολλές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμη, το σίγουρο είναι ότι προσανατολιζόμαστε να μικρύνουμε το σχήμα μας, είτε αυτό μπορεί να λέγεται κλείσιμο υποκαταστημάτων είτε κλείσιμο δραστηριοτήτων, όπως είναι το σούπερ-μάρκετ στην Ακαδημίας. Το κλείσαμε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να αρχίσουμε να βάζουμε νερό στο κρασί μας».

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι οι απολύσεις είναι το τελευταίο το οποίο θα "δει" η οργάνωση ως "λύση" για τη βιωσιμότητά της.

Θολό το τοπίο

Όπως τονίζει επίσης ο συνεταιριστής, από τότε που υποτίθεται ότι θα έθετε η κυβέρνηση σε ισχύ το νόμο Σκανδαλίδη, έχουν περάσει τρία εξάμηνα. «Αυτή η καθυστέρηση έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να εκποιηθεί η περιουσία των συνεταιριστικών οργανώσεων. Ούτε να αξιοποιηθεί οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο. Στο μεταξύ, περιμένουμε και την έγκριση βιωσιμότητας από το τραπεζικό σύστημα, που δεν έχει δώσει καμία έγκριση για καμία ένωση. Και παρουσιάζονται κάθε μέρα προβλήματα. Για παράδειγμα», συνεχίζει ο κ. Στρατάκης, «οι οργανώσεις οφείλουν αρκετά χρήματα στην εφορία. Και με το νέο νόμο περί δημοσίων εσόδων, η εφορία λαμβάνει μέτρα είσπραξης τέτοια, που να προφυλακίζονται πρόεδροι και να δεσμεύονται περιουσίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».

Βάσει του νέου νόμου, οι ενώσεις μετατρέπονται σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις, δηλαδή συνεταιρισμούς, και οι συνεταιρισμοί ή κλείνουν ή κρίνονται ως βιώσιμοι και παραμένουν συνυπάρχοντας με τις πρώην ενώσεις. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο;

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News