Κρήτη

Παρέμβαση για την καθυστέρηση καταβολής επιδόματος

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών κ.κ. Ιωάννη Βρούτση και Ιωάννη Στουρνάρα, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης αναδεικνύει το θέμα της καθυστέρησης καταβολής του επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με το νόμο 3986/2011 "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015", αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και έχουν εισπραχθεί αντίστοιχες εισφορές από τον ΟΑΕΕ για το επίδομα ανεργίας από τους ασφαλισμένους.

Οι δικαιούχοι του βοηθήματος από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων του ΟΑΕΔ είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν το επάγγελμά τους για τουλάχιστον τρεις μήνες από τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση ή δεν αυτοαπασχολούνται.

Στο έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει ότι, «βάσει της αρχικής πρόβλεψης, η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, θα είναι από 3 έως 12 μήνες και το ποσό θα κυμαίνεται από 360 ευρώ ανά μήνα, έως 3.000 ευρώ το χρόνο. Ο ΟΑΕΕ έχει εισπράξει 90 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία, τα οποία όμως έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή συντάξεων του Οργανισμού».

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης δηλώνει ότι «η καταβολή του επιδόματος ανεργίας είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, ειδικά για ανθρώπους που είναι άνεργοι και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα μας», και ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί στην άμεση καταβολή του επιδόματος προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σχόλια