Κρήτη

Αντιπαράθεση για τις πινακίδες στα μαγαζιά

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καλεί τους καταναλωτές "να δώσουν σημασία στις πινακίδες των εκπτώσεων και όχι στις πινακίδες σύγχυσης της νέας αγορανομικής διάταξης". Στις πινακίδες δηλαδή που αναγράφουν: "Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)".  

Η ΕΣΕΕ έγκαιρα προειδοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι η μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης αποτελεί αποκλειστικά κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, αφού θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται θα επιλύσει.

Ταυτόχρονα, ζήτησε διευκρινίσεις τόσο για τους εμπόρους, όσο και για τους καταναλωτές για το πλήρες περιεχόμενο της συναλλαγής (ή της μη συναλλαγής), οι οποίες όμως δεν ήρθαν ποτέ. Και αυτό διότι, για όσους ξέρουν, η συνήθης πρακτική και διαδικασία στα εμπορικά καταστήματα είναι ο καταναλωτής πρώτα να πληρώνει και μετά να λαμβάνει το εμπόρευμα της αρεσκείας του μαζί με την απόδειξη.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, όπως νομοθετήθηκε με την υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας, κακώς έχει επεκταθεί, ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα για τους εξής λόγους:

Πρώτον, διότι στην παρούσα φάση τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους. Η φοροδιαφυγή, όπως όλοι γνωρίζουμε, βρίσκεται κυρίως στο παρεμπόριο και όχι στο οργανωμένο στεγασμένο εμπόριο.

Δεύτερον, διότι εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν.2065/92  μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές ελέγχου της αγοράς, και φυσικά, μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει. Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες προφανώς δεν επιθυμεί.

Για τους λόγους αυτούς και για την αποφυγή καλοθελητών, οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την νέα νομοθεσία για να ιδιοποιηθούν προϊόντα από τα καταστήματά μας παράνομα, συστήνετε μαζί με την ως άνω υποχρεωτική πλέον πινακίδα και εγγύτατα αυτής να αναρτάται και η παρακάτω ενημέρωση, ούτως ώστε να αποθαρρύνονται φαινόμενα καταχρηστικής άσκησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Η "αντιπινακίδα" της ΕΣΕΕ προτείνεται να έχει στα ελληνικά και αγγλικά το εξής περιεχόμενο:

"Αγαπητέ πελάτη, η έξοδος προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή, μπορεί να επισύρει το ποινικό αδίκημα της κλοπής".

Το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας σύμφωνα και με την νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτώμενη πινακίδα της ΑΔ 4/2012, ενώ θεωρούμε ότι θα συνεισφέρει στην διατήρηση της ομαλότητας και νομιμότητας των καθημερινών συναλλαγών, θα προστατεύσει από παρερμηνείες και παρεξηγήσεις που δημιουργεί η ασαφής διατύπωση της αγορανομικής διάταξης για τα εμπορικά καταστήματα και θα αποφύγουμε  έμποροι και καταναλωτές άσκοπα δικαστήρια και έξοδα.

Η ΕΣΕΕ επιμένει στο μήνυμα "Ταμειακές παντού, αποδείξεις από όλους & για όλα", ενώ καλεί όλους τους καταναλωτές τις επόμενες 6 εβδομάδες να δώσουν σημασία μόνο στις πινακίδες των εκπτώσεων που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Σχόλια