Κόσμος

Ηγέτης του πλανήτη ο .. "Κανένας"

Στην κορυφή της λίστας με τα 10 ισχυρότερα άτομα στον κόσμο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό "Foreign Policy", φιγουράρει ο... κανένας!

Η λίστα καταρτίζεται με κριτήριο τη δυνατότητα ενός ατόμου να επηρεάζει σημαντικά τη ζωή και το μέλλον μεγάλου αριθμού ανθρώπων. 

"Σε έναν κόσμο όπου ο καθένας περιμένει από κάποιον άλλον να αναλάβει τις ευθύνες για τις δυσκολότερες και πιο επικίνδυνες προκλήσεις» αναφέρει το δημοσίευμα εξηγώντας την επιλογή του «κανένα» στην πρώτη θέση, « δεν υπάρχει κανείς από τους ηγέτες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, ο οποίος να έχει το ειδικό βάρος και το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με διεθνή προβλήματα". Στη 2η θέση, εμφανίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο παλιότερα, ωστόσο δεν υπάρχει άλλος ηγέτης με τόσο σημαντική επιρροή.

Ακολουθεί ο Μπεν Μπερνάνκε, επικεφαλής της Fed, με την αιτιολογία ότι είναι σε θέση να στηρίξει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στην  4η θέση βρίσκεται η  Ανγκελα Μέρκελ καθώς «αυτή τη στιγμή οι δικές της δεσμεύσεις είναι η κόλλα που κρατά την Ευρώπη ενωμένη». 

Αμέσως μετά έρχεται ο Μπαράκ Ομπάμα με το περιοδικό να «εξηγεί» την πέμπτη θέση του Αμερικανού προέδρου επειδή η διοίκηση Ομπάμα θα είναι πολύ περισσότερο προσηλωμένη στα εσωτερικά ζητήματα.

Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, καταλαμβάνει την έκτη θέση, ενώ έβδομος είναι ο νέος ηγέτης της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.

Στην όγδοη θέση υπάρχει ισοπαλία μεταξύ του Αγιατολάχ Χαμεϊνί, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που αποφασίζει για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ τη 10η και τελευταία θέση κατέχει ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ Αμπντ Αλ Αζίζ ο οποίος καθορίζει τη διάθεση των μεγαλύτερων ενεργειακών αποθεμάτων του κόσμου και άρα επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες γενιές.

Σχόλια