default-image

Αυστραλία: 100 αγνοούμενοι από την πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία

Κόσμος
Αυστραλία: 100 αγνοούμενοι από την πύρινη λαίλαπα στην Αυστραλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον εκατό αγνοούμενοι έχουν καταγραφεί από την πύρινη λαίλαπα που πλήττει την Τασμανία, χωρίς μέχρις στιγμής να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της μικρότερης Πολιτείας στην Αυστραλία.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των καταστροφών κάνει λόγο για εκατό αποτεφρωμένες κατοικίες και 130 χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης που έγιναν στάχτη.

Από τις φλόγες χάθηκαν επίσης χιλιάδες πρόβατα, αγελάδες καθώς και πολυάριθμα άγρια ζώα.

Σε πολλές περιοχές οι πυρκαγιές εξακαλουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου.

Η αστυνομία άρχισε ήδη να ερευνά τα κτήρια που αποτεφρώθηκαν, ερευνώντας για πιθανά ανθρώπινα θύματα, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

«'Εχουμε περίπου εκατό αγνοούμενους και υπάρχει πιθανότητα να θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες», ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στο νησί της Τασμάνιας ζουν και μερικές χιλιάδες Έλληνες, κυρίως στην πρωτεύουσα του Χόμπαρτ, χωρίς μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο όνομα ομογενούς μεταξύ αυτών που έχασαν τις περιουσίες τους.

Σημειώνεται πως χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις ακτές για να γλιτώσουν από τα δεκάδες πύρινα μέτωπα που κατακαίουν τη νήσο.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι επιβιβάστηκαν σε σκάφη και μεταφέρθηκαν σε απόσταση 50χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, ενώ εκατοντάδες άλλοι πέρασαν τη νύχτα σε βάρκες.

Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα Χόμπαρτ άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου και ήταν η πιο θερμή μέρα στην ιστορία της πόλης για τα τελευταία 120 χρόνια.

Η Τασμάνια είναι γνωστή για το ψυχρότερο κλίμα της σε σχέση προς την υπόλοιπη Αυστραλία.

Πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Αυστραλίας.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, τη μεγαλύτερη αυστραλιανή Πολιτεία, εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε 80 διαφορετικά μέτωπα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 από τις πυρκαγιές στην πολιτεία της Βικτώρια είχαν χάσει τη ζωή τους 170 άνθρωποι, ενώ κάηκαν 2.000 σπίτια.

Κύμα καύσωνα εξακολουθεί να πλήττει πολλές περιοχές της Αυστραλίας.

Σήμερα, στην Αδελαΐδα το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη πόλη Γιούκλα -σε απόσταση 1.429 χλμ από το Πέρθ, την πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας όπου το θερμόμετρο έφθασε τους 48,2 βαθμούς Κελσίου.

Η μέση θερμοκρασία σε όλη την Αυστραλία έφθασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 40ετίας, καταγράφοντας 39,2 βαθμούς. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως με βάση την πορεία του καύσωνα είναι πιθανόν να καταγραφεί νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, που θα ξεπερνά τους 50,7 βαθμούς, που είχε καταγραφεί το 1960 στο Οοντναντάτα, στα νότια.

Kathimerini

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News