Κόσμος

Χουάν Κάρλος: "Η ανεργία των νέων με πονάει"

Την ανησυχία του για την ανεργία που αντιμετωπίζουν οι νέοι της χώρας του και παράλληλα τη λύπη του για τους Ισπανούς νέους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης εξέφρασε σε μία από τις ελάχιστες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, με αφορμή τα 75α γενέθλιά του, καλώντας τους συμπατριώτες του να μείνουν ενωμένοι για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης.

Στη συνέντευξη, που μεταδόθηκε από την κρατική ισπανική τηλεόραση αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο μονάρχης δήλωσε ότι τον πληγώνει το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, η οποία ανέρχεται σήμερα στο 25% (περίπου όσο και της Ελλάδας).

«Η έλλειψη εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια οικογένειες δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ότι οι νέοι πρέπει να φύγουν από την Ισπανία για να βρουν οποιαδήποτε εργασία στο εξωτερικό, μας πονάει πολύ, και εμένα με πονάει ιδιαιτέρως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουάν Κάρλος στον τηλεοπτικό σταθμό TVE.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Χουάν Κάρλος απολογήθηκε δημόσια και για το σαφάρι στο οποίο συμμετείχε πέρυσι στην Μποτσουάνα - είδηση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ισπανίας - αλλά και για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη ο γαμπρός του.  

Ο βασιλιάς έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού στην ισπανική κοινή γνώμη, κυρίως για το ρόλο που διαδραμάτισε στη μετάβαση της Ισπανίας από τη δικτατορία στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970, αλλά πέρυσι η δημοτικότητά του κατρακύλησε αφότου ανακαλύφθηκε ότι πήγε σε σαφάρι για ελέφαντες στην Μποτσουάνα ενόσω η χώρα του ήταν βυθισμένη σε οικονομική κρίση.

Το γεγονός αυτό καθώς και το σκάνδαλο με το γαμπρό του Ινάκι Ουρντανγκαρίν, ο οποίος διερευνάται δικαστικώς για την κατηγορία ότι η μη κυβερνητική οργάνωσή του στον αθλητικό χώρο χρησιμοποιήθηκε για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος, έχουν προκαλέσει φθορά στο θεσμό της βασιλείας και στον ίδιο το βασιλιά προσωπικά.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Ισπανία υπάρχει έντονη ανησυχία στους βασιλικούς κύκλους για το μέλλον του οίκου των Βουρβόνων.

Η βασιλική οικογένεια δέχτηκε περικοπές στις αποδοχές της αφότου η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας εισήγαγε ένα νέο γύρο σκληρών μέτρων λιτότητας το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Mundo αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι μόνο το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η βασιλεία του Χουάν Κάρλος είναι «πολύ καλή» ή «καλή», πτώση 26% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

Όσον αφορά τα αποσχιστικά κινήματα, προεξάρχοντος αυτού της Καταλονίας, ο βασιλιάς είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα. «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την Ισπανία», είπε. «Η Ισπανία χρειάζεται ενότητα, για να βαδίσουμε όλοι μαζί προς το μέλλον». Σημειώνεται ότι ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα χωριό στην Καταλονία αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διαγράψει το όνομα του βασιλιά από μια οδό.

Ο Χουάν Κάρλος στη συνέντευξή του - η οποία σύμφωνα με το BBC ήταν μια κίνηση προκειμένου ο βασιλιάς να προσεγγίσει τον ισπανικό λαό τώρα που η δημοφιλία της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση - υπενθύμισε την πολιτική του να αμβλύνει την αντιπαράθεση και τον τρόπο με τον οποίο πέτυχε την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, αλλά και την πορεία της Ισπανίας στα 37 χρόνια της βασιλείας του.

«Θα ήθελα να με θυμούνται ως το βασιλιά που ένωσε τους Ισπανούς, ως αυτόν με τον οποίο η δημοκρατία και η μοναρχία ανέκαμψαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουαν Κάρλος, προσθέτοντας ότι «η ελευθερία» θα είναι η λέξη για την οποία θα τον θυμούνται.  

Σχόλια