Κόσμος

"Έχει ξεμωραθεί τελείως ο Ντεπαρντιέ", λένε τα ρωσικά ΜΜΕ

Κύμα σαρκασμού και επικρίσεων προκάλεσε η ευχαριστήρια επιστολή του Ζεράρ Ντεπαρντιέ προς το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τη χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας στο διάσημο Γάλλο ηθοποιό. 

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος έφυγε από τη χώρα του προκειμένου να γλιτώσει τη βαριά φορολογία, έστειλε την επιστολή στο Ρώσο πρόεδρο για να τον ευχαριστήσει για τη χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είχα επίσης συνομιλία με τον πρόεδρό μου, τον Φρανσουά Ολάντ. Γνωρίζει πως αγαπώ πολύ τον πρόεδρό σας Βλαντίμιρ Πούτιν και πως η αγάπη είναι αμοιβαία. Και του τόνισα πως η Ρωσία είναι μία μεγάλη δημοκρατία».

Η επιστολή παρουσιάστηκε χθες από το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Pervyi Kanal και προκάλεσε σαρκαστικά σχόλια για τον Ντεπαρντιέ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πολλοί... γέλασαν με όσα είπε για τη δημοκρατία στη χώρα.

«Ζεράρ, έλα μαζί μας στις 31 Ιανουαρίου στην πλατεία Τριουμφάλνια της Μόσχας, με το νέο σου διαβατήριο στην τσέπη. Κάθε 31 του μηνός, στις 18:00, στην πλατεία αυτή, οι Ρώσοι πολίτες διεκδικούν το δικαίωμα να συναθροίζονται ειρηνικά, όπως προβλέπει το άρθρο 31 του Συντάγματος. Σε περιμένουμε, Ζεράρ!», έγραψε σχετικά ο συγγραφέας Έντβαρτ Λιμόνοφ, δεδηλωμένος αντίπαλος του προέδρου Πούτιν.

«Ιδού μια πρόσκληση για σένα, να διαδραματίσεις έναν πραγματικό ιστορικό ρόλο ως προασπιστής των ελευθεριών στη Ρωσία», πρόσθεσε ο Λιμόνοφ, που συχνά-πυκνά συλλαμβάνεται από τις Αρχές κατά τη διάρκεια των απαγορευμένων συλλαλητηρίων, γράφοντας στον ιστότοπο LiveJournal.

«Δε θα ξεχάσουμε και δε θα του συγχωρήσουμε ποτέ τη φράση: "είναι μία μεγάλη δημοκρατία"», επισήμανε ο δημοσιογράφος Ματβέι Γκαναπόλσκι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ηχώ" της Μόσχας, αναφερόμενος στο όσα έγραψε ο Ντεπαρντιέ στην επιστολή του προς το Ρώσο πρόεδρο.

«Θαυμάζει τη δημοκρατία μας - έχει ξεμωραθεί τελείως», σχολιάζει στη σελίδα του στο Facebook ο Βλαντίμιρ Σοκόλοφ.

«Φεύγει από τη χώρα του για τα λεφτά... Αυτό είναι τελείως ρώσικο - είναι ένας από εμάς!», ήταν το καυστικό σχόλιο στο LiveJournal.  

Αλλά και ο Γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκλικσμάν δήλωσε χθες Πέμπτη στην ηλεκτρονική έκδοση της βερολινέζικης εφημερίδας Tagesspiegel ότι αισθάνεται ντροπή για τον ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

«Ντρέπομαι γι' αυτόν», είπε ο Γκλικσμάν, κατηγορώντας τον ηθοποιό ότι διατηρεί στενή σχέση με το Ρώσο πρόεδρο καθώς και με τον Ραμζάν Καντίροφ, το φιλορώσο πρόεδρο της Τσετσενίας.

Χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, ο συγγραφέας κατηγόρησε τον ηθοποιό ότι «παίρνει χρήματα» από τον Καντίροφ, και τώρα πήρε και «διαβατήριο με μια έκτακτη παρέμβαση του Πούτιν».

Σχόλια