default-image

Τουρκικό Δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές σε 40 Κούρδους

Κόσμος
Τουρκικό Δικαστήριο επέβαλε βαριές ποινές σε 40 Κούρδους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, καταδίκασε 40 Κούρδους-μέλη της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (πολιτική οργάνωση που συνδέεται με τους αυτονομιστές του ΡΚΚ) σε ποινές φυλάκισης από 3 μήνες έως και 17 χρόνια, κρίνοντάς τους ένοχους για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Οι 40 καταδικασθέντες, που είναι όλοι από την επαρχία Σιρνάκ, είχαν συλληφθεί το 2009 σε μια μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στο εδώλιο εκατοντάδες Κούρδους - χιλιάδες, σύμφωνα με κουρδικές οργανώσεις.

Η απόφαση αυτή που ελήφθη σήμερα Πέμπτη είναι η πρώτη στις ανοικτές για το κοινό δίκες εναντίον μελών της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί την KCK ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κράτος στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου οι Κούρδοι πλειοψηφούν και ότι επιχειρεί να δημιουργήσει διοικητικές δομές παράλληλες με τους επίσημους θεσμούς.

Η απόφαση ακολούθησε την επιβεβαίωση, την Τρίτη, από τον πολιτικό σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, Γιαλτσίν Ακντογάν, ότι είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και το φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν με σκοπό τον αφοπλισμό των ανταρτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News