Κόσμος

Έντονη ανησυχία στη Λατινική Αμερική για την υγεία του Τσάβες

Η απόσυρση του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες από το προσκήνιο (έχει να εμφανιστεί δημόσια εδώ και τρεις βδομάδες), αλλά και οι αντικρουόμενες πληροφορίες που τα προηγούμενα 24ωρα τον ήθελαν να έχει πέσει σε κώμα, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους αρκούμενοι μόνο να ανακοινώνουν τη σταθερότητα της υγείας του Τσάβες, ενώ η αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ζήτησε από την κυβέρνηση να πει «την αλήθεια» σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ούγκο Τσάβες.

«Είναι σημαντικό να ενεργεί η κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο ώστε να της έχουμε εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό το να πει την αλήθεια», σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου, ο οποίος πρέπει να ορκιστεί για τη νέα θητεία του στις 10 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Συνασπισμού για τη Δημοκρατική Ενότητα, Ραμόν Γκιγιέρμο Αβελέντο.

Αλλά και ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, σύμμαχος και φίλος του προέδρου της Βενεζουέλας, χαρακτήρισε σε συνέντευξη Τύπου στην Κοτσαμπάμπα «πολύ ανησυχητική» την κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας. «Η κατάσταση του αδελφού μας προέδρου Τσάβες είναι πολύ ανησυχητική. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα τον δούμε και πάλι μαζί μας. Μακάρι οι προσευχές μας να είναι αποτελεσματικές για να σωθεί η ζωή του», είπε, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος μπόρεσε να μιλήσει με την οικογένεια του επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας, που βρίσκεται στο προσκέφαλό του, αλλά όχι με τον αντιπρόεδρο και διορισμένο διάδοχό του Νίκολας Μαντούρο.

Ο Μοράλες, 52 ετών, πρώτος πρόεδρος ινδιάνικης καταγωγής της Βολιβίας, μετέβη στην Κούβα την περασμένη εβδομάδα για μια σύντομη επίσκεψη για να εκφράσει την υποστήριξή του στον Ούγκο Τσάβες. «Αυτό μου προκαλεί πραγματικά πόνο», δήλωσε με θλίψη ο πρόεδρος της Βολιβίας αναφερόμενος στην κατάσταση του Βενεζουελάνου ομολόγου του.

Η επιδείνωση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει προκαλέσει άμεση ανησυχία και έχει σημάνει συναγερμό και στη Νικαράγουα, χώρα που βασίζεται απόλυτα στην οικονομική βοήθεια και το εμπόριο με τον ένθερμο αριστερό σύμμαχό της. «Η ευρύτατη εξάρτηση από τη Βενεζουέλα μας έχει φέρει σε μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη κατάσταση», υποστηρίζει στο Γερμανικό Πρακτορείο ο πρώην ΑΝΥΠΕΞ Βίκτορ Ούγο Τινόκο, ο οποίος ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας τού - αποσκιρτήσαντος από τους Σαντινίστας - Ανανεωτικού Κινήματος.

Ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγα και η επίσημη εκπρόσωπός του (και σύζυγός του) Ροσάριο Μουρίγιο τήρησαν σιγή ασυρμάτου καθ' όλη τη διάρκεια της ασθένειας του Τσάβες, αρκούμενοι απλώς να δηλώσουν πως προσεύχονται για «τον αγαπημένο μας σύντροφο, τον πρόεδρο διοικητή».

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας μάλιστα διοργάνωσε ένα φεστιβάλ μουσικής και χορού στην πλατεία της Επανάστασης στη Μανάγουα για να αποτίσει τιμή στον «απελευθερωτή Τσάβες», όπως τον απεκάλεσε ο Ορτέγα μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στην Κούβα.

Και η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η Βραζιλία, έχει λόγους να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υγεία του Τσάβες. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση του προέδρου» Τσάβες, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το προεδρικό μέγαρο, που δε θέλησε να κατονομαστεί. Η Μπραζίλια δε διαθέτει περισσότερη πληροφόρηση από αυτή που διαχέουν οι Αρχές της Βενεζουέλας, κατά τις οποίες ο Τσάβες βρίσκεται σε μία «περίπλοκη μετεγχειρητική» κατάσταση, προσθέτει η ίδια πηγή, «Η Βραζιλία διατηρεί τη στενή επαφή της με τη Βενεζουέλα με τη συνήθη τακτικότητα, ανεξαρτήτως του τι γίνεται γνωστό για την υγεία του προέδρου Τσάβες», προσθέτει από την πλευρά του διπλωματική πηγή.

Στις 18 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ είχε συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του είχε διαβιβάσει τις ευχές της για ταχεία και πλήρη ανάρρωση του Τσάβες.

Σχόλια