default-image

Μετά τη νίκη συνεχίζει τις διακοπές ο Ομπάμα

Κόσμος
Μετά τη νίκη συνεχίζει τις διακοπές ο Ομπάμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική νίκη για τον Αμερικανό Πρόεδρο αποτελεί η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι  τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία, με την κατάργηση των φορολογικών δώρων που η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει προς τους πλουσιότερους των αμερικανών φορολογουμένων.

Λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά τη συμφωνία που είχε υιοθετήσει 24 ώρες πριν η Γερουσία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την αύξηση του δημοσιονομικού ορίου.  

Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων. Ωστόσο, αφήνει σε εκκρεμότητα τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών και προαναγγέλλει σύντομα νέα αναμέτρηση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου.

Η νίκη του Ομπάμα γίνεται μεγαλύτερη με δεδομένη την αρνητική για αυτόν ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο. Όμως το βασικό πλεονέκτημα του Αμερικανού Προέδρου ήταν αδιαμφισβήτητο.

Η  απουσία συμφωνίας θα άνοιγε τον «δημοσιονομικό γκρεμό», την αυτόματη δηλαδή αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών, προϊόν διαπραγμάτευση του 2011 στο Κογκρέσο.   

Μετά την νίκη του στην αναμέτρησή του με τους Ρεπουμπλικανούς, ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε για την Χαβάη όπου θα συνεχίσει με την οικογένειά του τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News