Μια πόλη που “παλεύει” για να μην έχει... τουρισμό - Ποια λύση βρήκαν οι κάτοικοι για να διαφυλάξουν την ηρεμία τους

Κόσμος
Μια πόλη που “παλεύει” για να μην έχει... τουρισμό - Ποια λύση βρήκαν οι κάτοικοι για να διαφυλάξουν την ηρεμία τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, με τα “σκαρφαλωμένα” ξυλόχτιστα σπιτάκια στην απόκρημνη όχθη και τα έλατα να το περιβάλλουν δημιουργούν ένα παραμυθένιο, ρομαντικό τοπίο

Εκεί που όλοι παλεύουν για τον υπερτουρισμό, οι κάτοικοι στο αυστριακό χωριό Χάλστατ σηκώνουν πανό διαμαρτυρίας, ζητώντας την ηρεμία που είχαν κάποτε. Το Χάλστατ έχει περίπου 780 κατοίκους και είναι χτισμένο σε απότομη όχθη, της ομώνυμης λίμνης Hallstätter. Μέχρι τον 19ο αιώνα ήταν προσβάσιμο μόνο μέσω πλοίου ή ορεινού μονοπατιού, σήμερα, θεωρείται το πιο πολυφωτογραφημένο των Άλπεων και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Χαρακτηρίζεται από παροιμιώδη φυσική ομορφιά και είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του. Η μαγευτική αυστριακή πόλη με τη γραφική γοητεία του ήταν που ενέπνευσε το βασίλειο Αρεντέλα στην ταινία κινουμένων σχεδίων Frozen.

Η ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, με τα “σκαρφαλωμένα” ξυλόχτιστα σπιτάκια στην απόκρημνη όχθη και τα έλατα να το περιβάλλουν δημιουργούν ένα παραμυθένιο, ρομαντικό τοπίο. Το έχουν επισκεφτεί ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες, εκτοξεύοντας έτσι τη δημοτικότητα της ειδυλλιακής πόλης στα ύψη. Αυτό βέβαια όπως αποδείχθηκε ήταν ενοχλητικό για τους κατοίκους της πόλης διότι εκτός του ότι δεν μπορούσαν να απολαύσουν το ειδυλλιακό τοπίο της πόλης τους από τις ορδές των τουριστών που τραβούσαν selfie, δεν μπορούσαν να ησυχάσουν και διαμαρτύρονταν για τον θόρυβο.

Ο δήμαρχος Alexander Scheutz αναγνώρισε την επιθυμία των κατοίκων για μια πιο ήσυχη ζωή, οπότε ενέκρινε την απόφαση να τοποθετηθούν ξύλινοι φράχτες για να εμποδίσουν την εμβληματική θέα στη λίμνη. Ο δήμαρχος ήλπιζε ότι οι φράχτες θα αποθάρρυναν την υπερβολική λήψη φωτογραφιών και θα αμβλύνουν ορισμένα από τα προβλήματα συνωστισμού. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δέχθηκε αντιδράσεις και οι φράχτες απομακρύνθηκαν μετά από κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως και πάλι ο δήμαρχος δεν το έβαλε κάτω, αποφάσισε να αντικαταστήσει τους φράχτες με πανό, υπενθυμίζοντας στους τουρίστες ότι το Χάλστατ δεν είναι απλώς ένα φωτογραφικό σκηνικό αλλά μια ζωντανή κοινότητα. Το πανό θα έχει στόχο να καλλιεργήσει μια αίσθηση εκτίμησης και σεβασμού για τους κατοίκους της πόλης, ενώ θα επιτρέπει στους επισκέπτες να εκτιμήσουν την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου.

Εκεί που όλοι παλεύουν για τον υπερτουρισμό, ο δήμαρχος της αυστριακής πόλης Χάλστατ προσπαθεί να βρει λύσεις για μια πιο ήσυχη καθημερινή ζωή στην πόλη του. Παράλληλα βέβαια όλο αυτό προκαλεί σκέψεις για τον βιώσιμο τουρισμό που στόχο έχει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ επισκεπτών και ντόπιων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News