Σαν σήμερα: Ο κολοσσιαίος σεισμός 9,5 Ρίχτερ που «ξύπνησε» το ηφαίστειο στη Χιλή το 1960 (vid)

Κόσμος
Σαν σήμερα: Ο κολοσσιαίος σεισμός 9,5 Ρίχτερ που «ξύπνησε» το ηφαίστειο στη Χιλή το 1960 (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σεισμός της Βαλδίβια προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που διέσχιε σχεδόν ολόκληρο τον Ειρηνικό, άφησε δύο εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, τραυμάτισε τουλάχιστον 3.000 και σκότωσε περίπου 1.655

Σεισμός 9,5 Ρίχτερ, ηφαίστειο που ξυπνάει και Κόλαση στη Χιλή!

Το Πουγέγουε και το Κορντόν Κάουγε είναι δύο ηφαιστειακά συγκροτήματα που σχηματίζουν τον ορεινό όγκο του Εθνικού Πάρκου Πουγέγουε στις νότιες Άνδεις, στη Χιλή. Το Κορντόν Κάουγε εξερράγη μια μέρα σαν σήμερα, 24 Μαΐου του 1960, μετά σχεδόν 40 χρόνων αδράνειας, ένα γεγονός που πιστεύεται από σεισμολόγους ότι συνδέεται με τον σεισμό που είχε προηγηθεί. Και τί σεισμό;

Τον ισχυρότερο καταγεγραμμένο σεισμό στη Γη, τον σεισμό της Βαλδίβια που «ξύπνησε» το ηφαίστειο, αλλά ουδείς ήταν κοντά για να καταγράψει τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς του· η έκρηξη είχε ελάχιστους αυτόπτες μάρτυρες και ελάχιστη προσοχή δόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης λόγω των τεράστιων ζημιών και απωλειών που προκλήθηκαν από τον σεισμό.

Ο σεισμός της Βαλδίβια, είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου. Τι να προσέξουν από ένα ηφαίστειο;

Ήταν 22 Μαΐου του 1960, όταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Ιστορία — μεγέθους 9,5 Ρίχτερ — έπληξε τη νότια Χιλή. Ο σεισμός πήρε το όνομά του Σεισμός της Βαδίβια, από την πόλη που επλήγη περισσότερο από όλες, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Ο σεισμός της Βαλδίβια άφησε δύο εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, τραυμάτισε τουλάχιστον 3.000 και σκότωσε περίπου 1.655. Η οικονομική ζημιά ανήλθε συνολικά σε 550 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 4,8 δισ. δολάρια, με σημερινές τιμές). Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 15:11 μετά το μεσημέρι περίπου 160 χλμ. από τις ακτές της Χιλής, παράλληλα με την πόλη Βαλδίβια. Το εστιακό βάθος ήταν σχετικά ρηχό, υπολογιζόμενο στα 33 χλμ.

Ο σεισμός της Βαλδίβια προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που διέσχιε σχεδόν ολόκληρο τον Ειρηνικό. Πολλές πόλεις της Χιλής υπέστησαν σημαντικές ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του Πουέρτο Μοντ, όπου σημειώθηκε εντυπωσιακή καθίζηση του εδάφους, ενώ στη Βαλδίβια σχεδόν τα μισά από τα κτίρια κατέστησαν ακατοίκητα. Αν και ο όλεθρος που προκλήθηκε από τον σεισμό δεν ήταν ασήμαντος, τα περισσότερα θύματα προήλθαν από το τσουνάμι που ανήλθε σε ύψος 25 μέτρων στην έκταση της ακτογραμμής της Χιλής - που οριοθετείται από τις πόλεις Lebu και Puerto Aisen—παράλληλα με την πλάκα καταβύθισης.

Παράκτια χωριά, όπως το Τολτέν, εξαφανίστηκαν! Στα αλλεπάλληλα φιόρδ που σχηματίζουν τις ανατολικές ακτές του Ειρηνικού εκατοντάδες μικρά νησιά καταποντίστηκαν, ενώ άλλα ξεπήδησαν από τον βυθό του ωκεανού.

Αν και ο αριθμός των νεκρών δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επακριβώς, οι πρώτες εκτιμήσεις που κυμαίνονταν σε πολλές χιλιάδες μειώθηκαν σε 1.655. Έχουν δημοσιευτεί διάφορες εκτιμήσεις: Το Γεωλογικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) αναφέρει μελέτες με αριθμούς νεκρών από 2.231, 3.000, ή ακόμα και 5.700. Ενώ μια άλλη πηγή αναφέρει εκτίμηση για 6.000 νεκρούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News