Εκλογές 2023: Τι λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τη νίκη Μητσοτάκη

Ελλάδα
Εκλογές 2023: Τι λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τη νίκη Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες εκτιμήσεις στέκονται στη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και στην πιθανότητα δεύτερης αναμέτρησης λόγω του εκλογικού συστήματος

Στο αποτέλεσμα των exit poll που δείχνουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ευρεία διαφορά, αλλά και στην προοπτική δεύτερης αναμέτρησης σε λίγες εβδομάδες επιμένουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το Associated Press τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στα exit poll, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κατευθείαν νέα κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει συμμαχίες και ότι –σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης- η Ελλάδα θα πάει σε νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την έξοδο από την εποπτεία, αναφέρει το πρακτορείου ειδήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς μια «συντριπτική νίκη», γράφει το Reuters, βασιζόμενο στα πρώτα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα, λέει το πρακτορείο, δίνει μια ώθηση στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μολονότι σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Στο Bloomberg σχολιάζουν ότι οι ψηφοφόροι φάνηκαν «να πείθονται από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα».

Εξηγεί ακόμη το δημοσίευμα ότι η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα δώσει μπόνους στο πρώτο κόμμα, ρίχνοντας το όριο για την αυτοδυναμία και στο 38%, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Και το BBC επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι η κερδισμένα, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία. Για «μια χούφτα έδρες» η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο. Προσθέτει ακόμη ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι από τους μεγάλους κερδισμένους των εκλογών που θα του δώσει κομβικό ρόλο (kingmaker) στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η Guardian γράφει ότι «οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έβγαλαν νικητή, μολονότι το κεντροδεξιό κόμμα του συγκέντρωσε το 41% των ψήφων με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψηφοδελτίων». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαφορά των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που «παρατηρείται σπάνια» μετά την πτώση της χούντας, το 1974, ενώ σημειώνει επίσης ότι ακόμη και στην Κρήτη, το «προπύργιο των Σοσιαλιστών», η Νέα Δημοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά». Φιλοξενεί εξάλλου τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε για το μέλλον, ψήφισε για τις μελλοντικές γενιές».

Στη γαλλική Liberation σχολιάζουν ότι «οι συντηρητικοί είναι επικεφαλής» με ευρεία διαφορά σύμφωνα με τα exit poll με τον ΣΥΡΙΖΑ «να είναι μακράν πίσω». Το αποτέλεσμα σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα ότι «θα μπορούσε να προοιωνίζεται δυσκολίες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».

«Οι κυβερνώντες συντηρητικοί προηγούνται στις εκλογές, αλλά είναι πιθανές δεύτερες εκλογές», τιτλοφορεί το θέμα του το Politico, βασιζόμενο στα πρώτα exit poll.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε το exit poll, τα αποτελέσματα αλλά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «πολιτικό σεισμό» και το γεγονός ότι οι πολίτες έδωσαν την εντολή στη ΝΔ να κυβερνήσει αυτοδύναμη.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τα πρώτα exit polls καταγράφεται ήδη στα γερμανικά ΜΜΕ. «Το κυβερνών κόμμα μπροστά, σύμφωνα με τις προβλέψεις», αναφέρει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και κάνει λόγο για «σαφές προβάδισμα» της Νέας Δημοκρατίας με τα πρώτα exit polls.

«Το κόμμα θεωρείτο εκ των προτέρων φαβορί», σημειώνει το ARD και προσθέτει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι ωστόσο εγγυημένος και ότι το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή. «Επειδή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κανένα από τα κόμματα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν συνασπισμοί. Στην Ελλάδα, όμως, τέτοιες συμμαχίες είναι σπάνιες και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, πρέπει να γίνουν νέες εκλογές.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει από τη Δευτέρα είτε να ξεκινήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις για συμμαχία με τους αντιπάλους του είτε να προγραμματίσει δεύτερο γύρο εκλογών, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί τον Ιούλιο», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), σε μια από τις πρώτες ανταποκρίσεις του, μετέδωσε το exit poll, σημειώνοντας ότι «παρά το ισχυρό προβάδισμά της, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό λόγω των αλλαγών στον εκλογικό νόμο της χώρας». «Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι κάτι σπάνιο και συχνά αποτυχημένο στην Ελλάδα. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εντός 10 ημερών, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο», προσθέτει το πρακτορείο.

«Βαρύ πλήγμα για την Αριστερά του Τσίπρα. Υποχωρεί ακόμη περισσότερο - Η ΝΔ προηγείται», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Muenchner Merkur, ενώ στη Welt το αντίστοιχο ρεπορτάζ έχει τίτλο «Το κυβερνών κόμμα με ευρύ προβάδισμα». «Οι συντηρητικοί προηγούνται, η Αριστερά πολύ πίσω», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ στο περιοδικό Focus.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην ηλεκτρονική της έκδοση γράφει ότι «το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει μεγάλο προβάδισμα στις ελληνικές εκλογές».

Η εφημερίδα La Stampa, παράλληλα, προσθέτει ότι «το αποτέλεσμα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα είναι χαμηλότερο των προσδοκιών» αλλά «κανένα από τα κόμματα δεν διαθέτει τους αναγκαίους βουλευτές για να κυβερνήσει μόνο του και, κατά συνέπεια, θα χρειαστούν νέες εκλογές».

Για «ξεκάθαρη νίκη» του Κυρ. Μητσοτάκη στις εκλογές κάνει λόγο η ισπανική El Pais, επισημαίνοντας και αυτή το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Τυπική είναι η πρώτη αναφορά του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το οποίο απλώς παραθέτει το αποτέλεσμα των exit poll χωρίς περισσότερο σχολιασμό. Φιλοξενεί ακόμη και εκτενές φωτορεπορτάζ από την ημέρα των εκλογών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News