FBI: Γνωρίζει ποιος είναι ο serial killer «Zodiac» που είχε σκορπίσει τον θάνατο τη δεκαετία του ’60 και το αποκρύπτει; (vid)

Κόσμος
FBI: Γνωρίζει ποιος είναι ο serial killer «Zodiac» που είχε σκορπίσει τον θάνατο τη δεκαετία του ’60 και το αποκρύπτει; (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ερευνητής δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την ταυτότητα του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου του Σαν Φρανσίσκο που έχει μείνει στην ιστορία ως «Zodiac Killer»

Η ταυτότητα του «Zodiac killer», του διαβόητου serial killer που είχε σκορπίσει το θάνατο στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1960, παρέμεινε κρυφή επί δεκαετίες. Τώρα, ένας ερευνητής δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά μυστήρια όλων των εποχών...

Ο Τόμας Κόλμπερτ, ερευνητής δημοσιογράφος και αρχηγός της μη κερδοσκοπικής εθελοντικής ομάδας Case Breakers, είπε ότι ένας πληροφοριοδότης του FBI επιβεβαίωσε ότι ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας Γκάρι Φράνσις Ποστ εξακολουθεί να αναφέρεται ως ύποπτος στα αρχεία του FBI.

Η ομάδα 40 πρώην αστυνομικών, ιατροδικαστών, ομοσπονδιακών πρακτόρων και ιδιωτικών ερευνητών κατηγόρησε επίσης τις κυβερνητικές υπηρεσίες για κακή διαχείριση της υπόθεσης, σύμφωνα με την Independent. Είχαν ισχυριστεί το 2021 ότι είχαν αποκαλύψει τελικά τον διαβόητο σοβαρό δολοφόνο και ισχυρίστηκαν ότι ήταν ο Ποστ.

Η ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου ήταν η πηγή πολλών εικασιών για σχεδόν μισό αιώνα, από τότε που ο δολοφόνος τρομοκρατούσε την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια πριν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη.

Ήξεραν ποιος είναι;

Ο κ. Κόλμπερτ είπε σε δελτίο τύπου ότι ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνεται «μυστικά» ως ύποπτος στην υπόθεση από το 2016, με το «μερικό DNA» του να είναι αποθηκευμένο στο εργαστήριο του FBI στο Quantico της Βιρτζίνια.

Το FBI αρνείται ότι η πολύκροτη υπόθεση έχει εξιχνιαστεί, επιβεβαιώνοντας ότι παρέμενε ανοιχτή τον Οκτώβριο του 2021. Τον ίδιο μήνα, ο Ποστ αναγνωρίστηκε από τους Case Breakers ως ο κύριος ύποπτος για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες που έλαβαν χώρα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο το 1968 και το 1969.

Την Τετάρτη (17/5), η οργάνωση ανακοίνωσε ότι έχει αποδείξεις που συνδέουν τον Πόστ με όλους τους φόνους, όπως επίσης και για ένα έκτο θύμα από το 1966, το οποίο το FBI αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τον «Zodiac Killer». Η οργάνωση Case Breakers πιστεύει ότι οι ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου αγνόησαν αποδεικτικά στοιχεία και νόμους της πολιτείας κατά τον λάθος χειρισμό της υπόθεσης.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του FBI στο Σαν Φρανσίσκο είπε στο Fox News ότι η υπόθεση παραμένει «ανοικτή και άλυτη», αλλά δεν έδωσε περαιτέρω σχόλια, επικαλούμενη «σεβασμό για τα θύματα και τις οικογένειές τους». Η Case Breakers απαιτεί επανεξέταση του χειρισμού της υπόθεσης από τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου, αναφέροντας επίσης τα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Ως έθνος, τους έχουμε εγκαταλείψει ειδικά τα υπόλοιπα 10 αδέρφια και αδελφές», είπε ο Κόλμπερτ, κάνοντας λόγο για «συγκάλυψη» «ανόητη για τους ανθρώπους που ακόμα περιμένουν». Το 2021, οι Case Breakers είχαν αναγνωρίσει τον Πόστ, ως τον φερόμενο κατά συρροή δολοφόνο που ήταν υπεύθυνος για πολλαπλούς φόνους στη Βόρεια Καλιφόρνια στο τέλος της δεκαετίας του 1960.

Η ομάδα η οποία αποτελείται από περίπου 40 πρώην επιθεωρητές της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι ο Πόουστ είχε παραδώσει όπλα και σφαίρες πριν από το θάνατό του, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου. Δώρισε τα αντικείμενα στους «αγαπητούς του ντόπιους», αν και δεν είναι σαφές αν το έκανε με την ελπίδα να αφήσει ένα ίχνος για να αναγνωριστεί μετά θάνατον η μακάβρια δράση του.

«Όταν οι Case Breakers προσέγγισαν αξιωματούχους για έναν νέο ύποπτο Zodiac την περασμένη άνοιξη, πέντε αστυνομικές και κρατικές υπηρεσίες δεν συνεργάστηκαν», ανέφερε η ομάδα σε δήλωσή της. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο άνθρωπος που διευθύνει την ομάδα έλαβε μια πληροφορία από τις μακροχρόνιες πηγές του στην απομακρυσμένη πόλη του Γκάρι Πόουστ: «Είχαν επαληθεύσει την ύπαρξη ενός χρυσωρυχείου αποδείξεων».

«Παλιοί συνεργάτες του φερόμενου κατά συρροή δολοφόνου ισχυρίζονται ότι, λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του το 2018, στα 80 του, είχε παραδώσει αθόρυβα τα όπλα, τα μέρη του πιστολιού, την πυρίτιδα, τις σφαίρες και τις θήκες του – περισσότερες από χίλιες, με 25 διαφορετικά διαμετρήματα – στους αγαπημένους του ντόπιους», πρόσθεσαν.

Ο Τόμας Κόλμπερτ συγκέντρωσε το φορτίο και το έστειλε στα μέλη της ομάδας για να διερευνηθούν τα αντικείμενα σε εργαστήρια σε τρεις διαφορετικές πολιτείες. Πλέον πιστεύει ακράδαντα ότι κατέληξαν στην ταυτοποίηση του δολοφόνου Zodiac περισσότερες από πέντε δεκαετίες αργότερα.

«Τα παιδιά στο FBI λένε ότι είναι αδιαμφισβήτητο. Τα στοιχεία ταιριάζουν», είπε στο Fox News το 2021. «Έχουμε επίσης έξι άτομα για τα οποία έχει ομολογήσει ότι ήταν ο Zodiac. Και μετά φυσικά τις σκηνές δολοφονίας στο Riverside έχουμε μετρήσει έξι ομοιότητες στη σκηνή της δολοφονίας». Η ομάδα των ερευνητών είχε επίσης χρησιμοποιήσει φωτογραφικά στοιχεία για να συγκρίνει μια χαρακτηριστική ουλή που παρατηρήθηκε στο Zodiac Killer και τη συνέκρινε με φωτογραφίες του Ποστ.

Πέντε άνθρωποι μαχαιρώθηκαν ή πυροβολήθηκαν θανάσιμα στη Βόρεια Καλιφόρνια το 1968 και το 1969 και ο δολοφόνος τους έστειλε χλευαστικά γράμματα και κρυπτογραφημένα μηνύματα στην αστυνομία και στις εφημερίδες. Ο δολοφόνος ονομάστηκε «Zodiac» επειδή μερικά από τα κρυπτογραφήματα του περιείχαν αστρολογικά σύμβολα και αναφορές. Η σειρά των ανεξιχνίαστων δολοφονιών ενέπνευσε πολλά βιβλία, ντοκιμαντέρ και ταινίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Case Breakers, ο Zodiac ήταν επίσης υπεύθυνος για τη βάναυση δολοφονία της 18χρονης Σέρι Τζο Μπέιτς, η οποία βρέθηκε μαχαιρωμένη 42 φορές και σχεδόν αποκεφαλισμένη στις 31 Οκτωβρίου του 1966, στο Riverside, πάνω από 400 μίλια νότια του Σαν Φρανσίσκο και δύο χρόνια πριν από την πρώτη γνωστή δολοφονία του Zodiac.

Μέλη της ερευνητικής ομάδας ισχυρίστηκαν ότι την εποχή της δολοφονίας, ο Πόουστ έκανε τσεκ απ σε νοσοκομείο που βρισκόταν μόλις 15 λεπτά μακριά από τον τόπο του εγκλήματος. Ένα ρολόι χειρός λερωμένο με μπογιά το οποίο πιστεύεται ότι φορούσε ο δολοφόνος βρέθηκε κοντά στο άψυχο σώμα της Μπέιτς. Η Case Breakers σημείωσε ότι ο Ποστ πέρασε 40 χρόνια δουλεύοντας ως ελαιοχρωματιστής.

Επιπλέον, ένα αποτύπωμα παπουτσιού που βρέθηκε στη σκηνή του μαχαιρώματος λέγεται ότι ήταν από μια «μπότα στρατιωτικού τύπου» και ταίριαζε με το ύφος και το μέγεθος από τις πατημασιές που βρέθηκαν σε τρεις γνωστούς τόπους εγκλήματος του Zodiac. Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπέιτς, το Αστυνομικό Τμήμα του Ρίβερσαϊντ έλαβε μια ανώνυμη επιστολή, ο συγγραφέας της οποίας φαινόταν να ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Μπέιτς επειδή απέρριψε τις ρομαντικές προτάσεις του.

Μια γυναίκα από την Καλιφόρνια που έμενε δίπλα στον Ποστ και τη σύζυγό του, και στην οποία το ζευγάρι έκανε μπέιμπι-σίτινγκ ως παιδί τη δεκαετία του 1970 και του 1980 είπε στο Fox News ότι πλέον πιστεύει ότι ο γείτονάς της ήταν ο δολοφόνος Zodiac.

Ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Γκάρι Φράνσις Ποστ, από το Sierra Foothills στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα των ΗΠΑ πέθανε σε ηλικία 80 ετών στις 23 Αυγούστου του 2018. Το τέλος του δεν ήταν ειρηνικό, αφού σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου του, σύμφωνα με το TMZ, πέθανε από σήψη, σηπτικό σοκ, δυσφαγία και αγγειακή άνοια. Το ίδιο πιστοποιητικό αναφέρει ότι ο φερόμενος ως «Zodiac Killer» έπασχε από υπέρταση, οστεοπόρωση, υποθυρεοειδισμό και κολπική μαρμαρυγή, ήταν παντρεμένος και ασχολείτο με τη ζωγραφική.

Στα κρυπτογραφημένα μηνύματα που έστελνε στην αστυνομία ο «Ζοdiac» έγραφε μεταξύ άλλων: «Ελπίζω να διασκεδάζετε πολύ στην προσπάθεια να με πιάσετε. Δεν ήμουν εγώ στην τηλεοπτική εκπομπή, η οποία μιλούσε για μένα. Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων. Γιατί θα με στείλει στον παράδεισο πολύ νωρίτερα, γιατί τώρα θα έχω αρκετούς σκλάβους να δουλεύουν για μένα. Εκεί που όλοι οι άλλοι δεν θα έχουν τίποτα όταν φτάσουν στον παράδεισο, οπότε φοβούνται τον θάνατο. Εγώ δεν φοβάμαι γιατί ξέρω ότι η νέα μου ζωή θα είναι εύκολη στον παράδεισο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News