Ο Πούτιν αντικατέστησε τον πρέσβη της Ρωσίας στο Βατικανό

Κόσμος
Ο Πούτιν αντικατέστησε τον πρέσβη της Ρωσίας στο Βατικανό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν μέσω των ειρηνευτικών προσπαθειών του Πάπα Φραγκίσκου για την Ουκρανία

Ο Ρώσος διπλωμάτης και πρώην υπουργός πολιτισμού Αλεξάντρ Αβντέγεφ απομακρύνθηκε από την θέση του πρέσβη στο Βατικανό. Στην θέση αυτή με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διορίσθηκε ο πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ιβάν Σολτανόφσκι.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βατικανό αντικαταστάθηκε εν μέσω δηλώσεων του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου για μυστική ειρηνευτική αποστολή σκοπός της οποίας είναι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει ο ρωσικός όμιλος μμε RBC.

Ο Ποντίφικας είχε αναφέρει στις αρχές Μαΐου ότι το Βατικανό καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επισημάνει τότε ότι δεν έχει λάβει από το Βατικανό κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις ή σχέδια. Την ίδια περίοδο στην Ιταλία είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας «με την ευλογία του Πατριάρχη Κύριλλου» ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, μητροπολίτης Αντώνιος ο οποίος συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε επισκεφθεί την Ιταλία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο. Η υπηρεσία τύπου του Βατικανού είχε ανακοινώσει ότι συζητήθηκε «η ανθρωπιστική και πολιτική κατάσταση» στην Ουκρανία. Τέθηκε επίσης το θέμα τον παιδιών της Ουκρανίας που είχαν μεταφερθεί στην Ρωσία.

Τον Μάρτιο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην Χάγη , εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν καθώς και της συνηγόρου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα –Μπελόβα. Το ΔΠΔ τους θεωρεί υπόπτους για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, και συγκεκριμένα για τις βίαιες εκτοπίσεις και μετακινήσεις , ιδιαίτερα παιδιών από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Ο Ιβάν Σατανόφσκι, που ανέλαβε την θέση του πρέσβη στο Βατικανό, παλαιότερα μεταξύ άλλων υπήρξε σύμβουλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ και αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης για ζητήματα ασφαλείας και αφοπλισμού του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε αναπληρωτής του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τον Οκτώβριο του 2015 ο Σολτανόφσκι διορίσθηκε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Τον Νοέμβριο του 2022 απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή. Η Ρωσία διαγράφτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Μάρτιο του περασμένου έτους μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News