Ιστορική απόφαση για την Κύπρο: Ένοχος για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος

Ελλάδα
Ιστορική απόφαση για την Κύπρο: Ένοχος για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η γυναίκα είχε επισκεφθεί 5 φορές τον Μητροπολίτη Κιτίου στο γραφείο του για να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της

Ιστορική για τα κυπριακά χρονικά χαρακτηρίζεται η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο έκρινε ένοχο έπειτα από την εξέταση συγκεκριμένης υπόθεσης Ανώτατο Ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Οι δικαστικές αρχές έκριναν ένοχο τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα το 1981, όταν η εν λόγω 58χρονη σήμερα, ήταν τότε 16 ετών. 

Όπως κατέθεσε η γυναίκα πριν από λίγους μήνες, είχε επισκεφθεί πέντε φορές στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Κιτίου, προκειμένου να λάβει επίδομα ως ορφανή, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα της. Κατά τα λεγόμενά της, την πέμπτη φορά, ο ιερέας την κλείδωσε στο γραφείο του και της επιτέθηκε άσεμνα.

Το δικαστήριο έκρινε ως αξιόπιστους μάρτυρες την γυναίκα, την μητέρα της, την αδελφή της και τον γιατρό της.

Όσον αφορά την γυναίκα, όπως αναφέρθηκε, ακλόνητη είναι η πεποίθηση του δικαστηρίου πως είχε έντονη βιωματική εμπειρία που την στιγμάτισε γι’ αυτό και έκανε απόλυτα αποδεκτή της θέση της, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Όσον αφορά στη στάση του Μητροπολίτη ενώπιον του Δικαστηρίου, η δικαστής την χαρακτήρισε ως απογοητευτική αφού ήταν υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγή στη συμπεριφορά του, όπως είπε. Για τον κατηγορούμενο, o οποίος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, η δικαστής ανέφερε πως στερείται πειστικότητας η μαρτυρία του και οι πράξεις του αποτελούν άσεμνη επίθεση. Στο θέμα που είχε εγείρει η υπεράσπιση πως επηρεάστηκε το δικαίωμα του Μητροπολίτη τέως Κιτίου να τύχει δίκαιης δίκης διότι ουσιαστικοί μάρτυρες για την υπεράσπιση του έχουν πλέον αποβιώσει, το δικαστήριο την έκρινε ως αβάσιμη γι’ αυτό και την απέρριψε.

Ο ποινικός κώδικας τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ με πρόσφατη τροποποίηση προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.

Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 26 Μαΐου για αγόρευση για μετριασμό της ποινής, ενώ θα οριστεί και το ακριβές ύψος αυτής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα για το θέμα να συνεδριάσει και η Ιερά Σύνοδος Κύπρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News