Εκλογές στην Τουρκία: Για δεύτερη Κυριακή θα δώσουν μάχη Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Κόσμος
Εκλογές στην Τουρκία: Για δεύτερη Κυριακή θα δώσουν μάχη Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν, αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του από την πρώτη Κυριακή - Στις 28 Μαΐου βγάζουν πρόεδρο στην Τουρκία

Οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν, όπως και τα προγνωστικά που ήθελαν τον Κιλιτσντάρογλου να τερματίζει πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία της Τουρκίας και να θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να τερματίσει την πολύχρονη μονοκρατία του Ερντογάν στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, θα έχει μια ευκαιρία ακόμη, καθώς η εκλογική αναμέτρηση- “θρίλερ”, που κράτησε σε αγωνία τους Τούρκους μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, δεν έδωσε σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους το 50%+1 των ψήφων, οπότε θα “ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους” σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που θα γίνει στις 28 Μαΐου.

Ωστόσο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης, 99,96%, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,3% έναντι ποσοστού 45,0% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με διαφορά που κυμαίνεται σχεδόν στις πέντε μονάδες, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στο επιτελείο του Τούρκου Προέδρου.

Ο Ερντογάν διέψευσε τα προγνωστικά, απέδειξε ότι είναι “πολύ σκληρός για να πεθάνει” (πολιτικά) και λίγο έλειψε και να... κερδίσει την αναμέτρηση από την πρώτη Κυριακή.

Εκλογικό “θρίλερ”

Από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων έως τα μεσάνυχτα φάνηκε ότι η αναμέτρηση θα είναι... δύσκολη για την αντιπολίτευση, που ήλπιζε ότι μπορούσε να εκθρονίσει τον σουλτάνο. Βεβαίως σε κάθε νέα μαζική ενσωμάτωση το ποσοστό του Ερντογάν έπεφτε, ωστόσο μέχρι και τις 10:30 μ.μ. βρισκόταν πάνω από το 50%. Στη συνέχεια, το ποσοστό έπεσε κάτω από αυτό το όριο και συνέχισε να μειώνεται αργά.

Το εκλογικό “θρίλερ” αποτυπώνεται πρώτα απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Στις 10:04 μ.μ., ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πέρασε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη με 48,38%, έναντι 46,77% του Ερντογάν.

Σε όλη την τουρκική επικράτεια, ο τρίτος υποψήφιος Σινάν Ογάν συγκέντρωνε ποσοστό 5,31% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,49%.

Όσο προχωρούσε η καταμέτρηση, σταδιακά ενσωματώνονταν η Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας και ενισχυόταν το ποσοστό του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο “Ανατολή” (Anadolu Agency), που προφανώς δημοσιεύει ροή αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Εσωτερικών, που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι χάρτες των αποτελεσμάτων έδειχναν πολύ παραστατικά την προέλευση των ψηφοφόρων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές, ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.

Λεπτό προς λεπτό, όσο ενσωματώνονταν περισσότερα τμήματα στα επίσημα αποτελέσματα, η τάση έδειχνε ότι μειώνεται το αρχικό προβάδισμα του Ταγίπ Ερντογάν και ενισχύεται το ποσοστό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος λίγο μετά τις 11 μ.μ. αποφάσισε να μεταβεί στα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη. Πλήθος κόσμου βρισκόταν στο σημείο κρατώντας τουρκικές σημαίες και τον χειροκροτούσε. Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονταν εκεί. Ο Ερντογάν επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο με προορισμό το αεροδρόμιο, προκειμένου να μεταβεί στην Πόλη.

Δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ

Ικανοποιημένος με τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, κάνοντας λόγο για μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία.

«Όλη η διαδικασία διεξήχθη με τον ορθότερο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οφείλουμε ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν σε αυτό», είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των Ιμάμογλου και Γιαβάς.

Στην πρώτη του ανάρτηση αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητάει από τους φίλους και συμπατριώτες του ενότητα.

Στην πρώτη του ανάρτηση, ο Τούρκος πρόεδρος τονίζει πως «η διαδικασία των εκλογών ολοκληρώνεται, με έναν τρόπο που θα ωφεληθεί η Δημοκρατία, δόξα τω Θεώ. Τώρα, όπως πάντα, είναι η ώρα να κρατηθούμε σφιχτά. Μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη βούληση του έθνους μας».

Σημειώνεται πως για πρώτη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολούθησε τα αποτελέσματα από την Άγκυρα και όχι, όπως παραδοσιακά κάνει, από την Κωνσταντινούπολη. Αυτή η κίνηση προκαλεί ερωτηματικά και αυτό διότι ίσως ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συσπειρώσει τον κόσμο στην πρωτεύουσα της χώρας.

Νευρικός κλονισμός

Νευρικό κλονισμό φέρεται ότι έπαθε η Μεράλ Ακσενέρ, που βρισκόταν στα γραφεία του Καλού Κόμματος, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα κι ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης διαμήνυαν ότι ο Ερντογάν προηγείται του Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Yeni Safak”, η Μεράλ Ακσενέρ άρχισε να φωνάζει «Δε σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;» και φέρεται να έριξε χαστούκι σε έναν αστυνομικό.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπήρξε και βίντεο από τη στιγμή, όμως το υλικό διαγράφηκε, μετά από αίτημα μελών του κόμματος. Επίσης, αναφέρεται ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εστάλησαν στο σημείο και η κατάσταση έγινε χαοτική. Υπενθυμίζεται ότι η Ακσενέρ συμμετέχει στον συνασπισμό κομμάτων υπό τον Κιλιτσντάρογλου.

Στο εξωτερικό

Τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισαν οι Τούρκοι που άσκησαν το εκλογικό του δικαίωμα στην Ελλάδα.

Όπως και σε άλλες χώρες της Δύσης, έτσι και στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων υποστήριξαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, κάτι που είναι ενδεικτικό της επιθυμίας να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού χάρτη.

Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu για το πώς ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού. Ξεκάθαρη υπεροχή στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία έχει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ποσοστά που υπερβαίνουν το 70%.

Διαφορετική είναι η εικόνα στη Ρωσία, που οι Τούρκοι ψήφισαν Ερντογάν, σε ποσοστό λίγο πάνω από 47%. Αντίθετα, οι Τούρκοι της Ουκρανίας ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό άνω του 60%.

Οι Τούρκοι της Γαλλίας και της Γερμανίας στηρίζουν τον νυν πρόεδρο, με ποσοστά άνω του 65%, ενώ στη Βρετανία ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με ποσοστό άνω του 80%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News