Παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση Μπελέρη ζητούν ομογενειακές οργανώσεις

Ελλάδα
Παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση Μπελέρη ζητούν ομογενειακές οργανώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ με την οποία ζητούν την άμεση αμερικανική παρέμβαση για την απευλευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη απέστειλαν ομογενειακές οργανώσεις

Παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποφυλάκιση Μπελέρη ζητούν ομογενειακές οργανώσεις

Επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ με την οποία ζητούν την άμεση αμερικανική παρέμβαση για την απευλευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη απέστειλαν ομογενειακές οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν λιγότερο από 48 ώρες πριν στηθούν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές η αλβανική κυβέρνηση επέφερε ένα ισχυρό πλήγμα στην αρχή των δίκαιων και ελεύθερων εκλογών και στα δικαιώματα της μειονότητας.

Αστυνομικοί με πολιτικά συνέλαβαν τον υποψήφιο δήμαρχο της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη προερχόμενο από τη μειονότητα και μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας με κατηγορίες αμφιβόλου αξιοπιστίας. Πολιτικός αντίπαλος του Μπελέρη είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Γκέργκι Γκόρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα δοθεί σκληρή μάχη. Ο κ. Μπελέρης είναι μέλος της ελληνικής μειονότητας και στέλεχος του ΚΕΑΔ. Ένα τέτοιο χτύπημα στην αρχή της δημοκρατίας και την εκλογική διαδικασία θέτει εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Αλβανίας για εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη στην Ε.Ε..

Δυστυχώς η σύλληψη του κ. Μπελέρη έλαβε χώρα ένα χρόνο μετά αφότου τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Οι ομογενειακές οργανώσεις στην επιστολή εξαπολύουν πυρά και κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επιστολή κλείνει με αίτημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητήσει την άμεση αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές έξω από το εστιατόριό του το βράδυ της Πέμπτης (11/5), με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά. Αρχικά, τον μετάφεραν στο Αστυνομικό τμήμα Χειμάρρας και από εκεί στην Αυλώνα μαζί με έναν συνεργάτη του.

Σήμερα δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία αποφάσισε την προφυλάκισή του.

Θα μεταφερθεί σύμφωνα με την ΕΡΤ στις φυλακές Τιράνων, όπου θα παραμείνει κρατούμενος για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπελέρης δεν θα πάρει μέρος στην αυριανή εκλογική διαδικασία στην Αλβανία. Το ψηφοδέλτιο του κόμματός του πάντως θα λάβει μέρος κανονικά στις δημοτικές εκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News