Ελβετικό χωριό κινδυνεύει να καταπλακωθεί από βουνοπλαγιά που καταρρέει

Κόσμος
Ελβετικό χωριό κινδυνεύει να καταπλακωθεί από βουνοπλαγιά που καταρρέει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό εκτείνεται στα γερμανόφωνα και ρωμανόφωνα τμήματα της ανατολικής περιοχής Graubunden

Οι ελβετικές Αρχές διέταξαν την εκκένωση του χωριού Brienz, καθώς κινδυνεύει να καταπλακωθεί από βουνοπλαγιά που καταρρέει.

Εκτιμάται ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων θα μπορούσαν να αποκολληθούν και να συνθλίψουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Αγρότες εθεάθησαν να φορτώνουν τις αγελάδες τους σε ένα φορτηγό και να το οδηγούν έξω από το σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό. Ορισμένες περιοχές είχαν αποκλειστεί, με κίτρινες προειδοποιητικές πινακίδες σε πέντε γλώσσες που έγραφαν: «Προσοχή, πτώσεις βράχων».

«Ο βράχος μπορεί να πέσει τμηματικά, κάτι που δεν θα προκαλούσε ολοκληρωτική καταστροφή», ισχυρίζεται ειδικός. «Ωστόσο, μπορεί να πέσει μεμιάς, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το χωριό», προσθέτει, εξηγώντας ότι ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να προβεί σε μια ακριβή εκτίμηση.

Το χωριό εκτείνεται στα γερμανόφωνα και ρωμανόφωνα τμήματα της ανατολικής περιοχής Graubunden, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του Νταβός, σε υψόμετρο περίπου 1.158 μέτρων και έχει.

Στους λιγότερους από 100 κατοίκους που μένουν στο Brienz, έχει δοθεί προθεσμία μέχρι σήμερα το βράδυ για να το εκκενώσουν. «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο για ολόκληρη την κοινότητα», ανέφερε ο δήμαρχος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News