Υποψίες για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στην Κένυα

Κόσμος
Υποψίες για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στην Κένυα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την αποκάλυψη ότι έλειπαν όργανα από τους πιστούς οι οποίοι νήστεψαν μέχρι θανάτου

Σε ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν στο δάσος Σακαχόλα της νοτιοανατολικής Κένυας, όπου είχαν συγκεντρωθεί τα μέλη μιας χριστιανικής αίρεσης για να νηστέψουν μέχρι θανάτου, έλειπαν κάποια όργανα, σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο που εγείρει υποψίες για «εμπόριο οργάνων».

Περισσότερα από 100 πτώματα, τα περισσότερα μικρών παιδιών, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της έρευνας για τη «σφαγή του δάσους Σακαχόλα». Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει φρίκη αλλά και πολλές απορίες σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή σε 112 πτώματα, τα περισσότερα από τα θύματα πέθαναν από την πείνα, πιθανότατα αφού ακολούθησαν την εντολή του Πολ Νθένγκε Μακένζι, του αυτοανακηρυχθέντος «πάστορα» της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, ο οποίος τους προέτρεπε να νηστέψουν μέχρι θανάτου «για να συναντήσουν τον Ιησού». Κάποια από τα θύματα όμως στραγγαλίστηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Τζόχανσεν Οντούορ. Από τις νεκροτομές αποκαλύφθηκε επίσης ότι έλειπαν όργανα από ορισμένα από τα θύματα.

Στο έγγραφο αυτό, που φέρει χθεσινή ημερομηνία (8/5), η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (DCI) κάνει λόγο για «καλά συντονισμένο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, με την εμπλοκή πολλών παραγόντων», χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Η DCI ζήτησε να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ενός άλλου, διάσημου πάστορα, του Εζεκίελ Οντέρο, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Απριλίου για την ίδια υπόθεση αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση την περασμένη Πέμπτη. Ο Οντέρο φέρεται ότι έλαβε «τεράστια ποσά» που προέρχονταν, σύμφωνα πάντα με την DCI, από τα χρήματα που κατέβαλαν οι πιστοί του Μακένζι, αφού ο τελευταίος τους ζήτησε να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Δικαστήριο του Ναϊρόμπι διέταξε την Δευτέρα το πάγωμα τουλάχιστον 20 λογαριασμών του Οντέρο για 30 ημέρες.

Οι εκταφές πτωμάτων, που είχαν διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας, ξανάρχισαν σήμερα στη Σακαχόλα. Οι αστυνομικοί ψάχνουν για 20 νέους μαζικούς τάφους που «μπορεί να περιέχουν πολλά θύματα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Κιτούρε Κιντίκι, που ήταν παρών σήμερα στο σημείο. «Φοβάμαι ότι έχουν πολλούς περισσότερους τάφους σε αυτό το δάσος και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για καλά οργανωμένο έγκλημα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Μέχρι σήμερα, 65 άνθρωποι έχουν βρεθεί ζωντανοί στη Σακαχόλα.

«Αυτό που βιώνουμε σήμερα στη Σακαχόλα είναι μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας», τόνισε ο Κιντίκι.

Ο Πολ Νθένγκε Μακένζι, ένας πρώην οδηγός ταξί που αυτοανακηρύχθηκε πάστορας πριν από περίπου 20 χρόνια, διώκεται για «τρομοκρατία». Δικαστήριο της Μομπάσα αναμένεται να αποφασίσει αύριο εάν θα παραταθεί η κράτηση του ίδιου και των 17 συγκατηγορουμένων του για 90 ημέρες. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και η σύζυγός του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News