Περού: Ανασύρθηκαν τα πτώματα 27 εργαζομένων σε χρυσωρυχείο όπου ξέσπασε πυρκαγιά

Κόσμος
Περού: Ανασύρθηκαν τα πτώματα 27 εργαζομένων σε χρυσωρυχείο όπου ξέσπασε πυρκαγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτιμάται πως προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είτε πέθαναν από ασφυξία ή κάηκαν

Τα πτώματα των 27 εργαζόμενων που χάθηκαν το σαββατοκύριακο, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στα έγκατα χρυσωρυχείου στην περιφέρεια Αρεκίπα, στο νότιο Περού, ανασύρθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Δευτέρα.

Η πυρκαγιά, που πιστεύεται ότι ακολουθήθηκε από έκρηξη, εκδηλώθηκε το Σάββατο, σε βάθος 100 μέτρων από την επιφάνεια. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των θυμάτων παρά την Κυριακή.

Πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο εδώ και δεκαετίες στο Περού, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή χρυσού στη Λατινική Αμερική.

Εκτιμάται πως προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είτε πέθαναν από ασφυξία ή κάηκαν, σύμφωνα με τον Χάμες Κασκίνο, τον δήμαρχο της Γιανακίουα, όπου βρίσκεται το χρυσωρυχείο Λα Εσπεράνσα.

«Κατέστη δυνατό να ανασυρθούν τα πτώματα των 27 εργαζομένων», δήλωσε χθες Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

Το βράδυ της Κυριακής, κατορθώθηκε να ανακτηθούν δώδεκα πτώματα από σωστικά συνεργεία, όμως η επιχείρηση χρειάστηκε να διακοπεί εξαιτίας της συγκέντρωσης τοξικών αερίων, εξήγησε ο κ. Κασκίνο.

Η εταιρεία Minera Yanaquihua, η οποία λειτουργεί το χρυσωρυχείο, είναι μικρομεσαία, δραστηριοποιείται στην εξόρυξη χρυσού στην Αρεκίπα από το 2000. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της, τόνισε πως 175 εργαζόμενοι βγήκαν σώοι από το χρυσωρυχείο μετά το δυστύχημα.

Ο τομέας των μεταλλείων και των ορυχείων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του Περού, συνεισφέρει το 8,3% του ΑΕΠ.

Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή χαλκού, αργύρου και ψευδαργύρου, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού, ψευδαργύρου, μολύβδου, κασσίτερου και μολυβδαινίου στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Το 2022, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα σε μεταλλεία και ορυχεία, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Ενέργειας, Μεταλλείων και Ορυχείων.

Αποκάλυψη Καραντινού για φράγμα Δαφνών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, βγήκε πάντως και μία ευχάριστη είδηση, καθώς ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός αποκάλυψε πως είναι προ των πυλών η εξασφάλιση χρηματοδότησης ποσού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για το “βαλτωμένο” έργο του φράγματος των Δαφνών. Έργο, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, κομβικής και πολλαπλής σημασίας, αφού θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά το Ηράκλειο και θα ανοίξει τον δρόμο για την επέκταση του σχεδίου πόλης στον Εσταυρωμένο και στις γύρω περιοχές, ώστε να πάψουν τόσες χιλιάδες δημοτών να είναι “όμηροι” αυτής της ιδιότυπης πολεοδομικής κατάστασης, εξαιτίας της οποίας δε βλέπουν να υλοποιούνται έργα…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News