Λίντσαραν θρησκευτικό ηγέτη για "βλάσφημα σχόλια"

Κόσμος
Λίντσαραν θρησκευτικό ηγέτη για "βλάσφημα σχόλια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άψυχο σώμα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να εξεταστεί και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο

Φριχτό θάνατο βρήκε ένας θρησκευτικός ηγέτης στο Πακιστάν, αφού ο κόσμος τον λίντσαρε, θεωρώντας τα όσα είπε βλάσφημα.

Σύμφωνα με το “Al Jazeera”, αξιωματούχος δήλωσε στο μέσο ότι: «Ένας Πακιστανός ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου επειδή φέρεται να έκανε βλάσφημα σχόλια κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματος της αντιπολίτευσης στη βορειοδυτική επαρχία Κιμπέρ-Πανκτούνκβα.»

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νιγκιάρ Αλάμ, ο οποίος ήταν τοπικός θρησκευτικός μουσουλμάνος ηγέτης, κλήθηκε να δώσει μια ομιλία σε συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα Τεχρίκ- ε- Ινσάφ του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν στο χωριό Σαβαλντχέρ στην περιοχή Μαρντάν. Το πλήθος ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον Αλάμ αφού «πέρασε κάποιες βλάσφημες δηλώσεις που εξόργισαν τον κόσμο», είπε στο “Al Jazeera” ένας τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι αστυνομικοί αρχικά είχαν καταφέρει να διασώσουν τον άνδρα, οδηγώντας τον σ’ ένα κοντινό κατάστημα, όπου θεώρησαν πως θα ήταν ασφαλής. Όμως ο εξαγριωμένος όχλος διέρρηξε την πόρτα του καταστήματος, σέρνοντας έξω τον άνδρα όπου τον δολοφόνησε με ιδιαίτερη βαναυσότητα.

Το σώμα του θρησκευτικού ηγέτη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να εξεταστεί και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο: «Έχουμε καταθέσει μια πρώτη αναφορά πληροφοριών όπου η ίδια η αστυνομία είναι ο καταγγέλλων, αλλά λόγω του πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα, η πρώτη αναφορά είναι σφραγισμένη.»

Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στο Πακιστάν, στο οποίο πλειοψηφεί η μουσουλμανική κοινότητα, όπου ακόμη και αναπόδεικτοι ισχυρισμοί μπορούν να ξεσηκώσουν όχλους και βία. Τον Φεβρουάριο, ένας εξαγριωμένος όχλος μπήκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Λαχόρη του ανατολικού Πακιστάν, άρπαξε ένα άτομο που κατηγορήθηκε για βλασφημία από το κελί του και τον σκότωσε.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ένας υπήκοος της Σρι Λάνκα, ο Πριγιάνθα Ντιγιαβαντανάζ, ο οποίος εργαζόταν ως διευθυντής εργοστασίου στο Πακιστάν, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου και πυρπολήθηκε από ένα θυμωμένο πλήθος μετά από καταγγελίες για βλασφημία. Ο τότε πρωθυπουργός Χαν, είχε επικρίνει δημόσια τη δολοφονία του Ντιγιαβαντανάζ, αποκαλώντας την ημέρα της δολοφονίας του, ως «ημέρα ντροπής για το Πακιστάν». Μήνες αργότερα, έξι άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον ρόλο που έπαιξαν στην εκδικητική δολοφονία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μια ανεξάρτητη ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για βλασφημία από το 1987 και τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από όχλους μετά από παρόμοιες καταγγελίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News