Τσαβούσογλου σε Αθήνα: «Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα μπορεί να ξεσπάσει ένταση ανά πάσα στιγμή»

Ελλάδα
Τσαβούσογλου σε Αθήνα: «Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα μπορεί να ξεσπάσει ένταση ανά πάσα στιγμή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για τα ελληνοτουρκικά μία μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές στη γειτονική χώρα

Εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα μπορεί να ξεσπάσει ένταση ανά πάσα στιγμή, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δίνοντας συνέντευξη στο δίκτυο Haberturk ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εκστρατεία κατά της Τουρκίας (σ.σ. από την Ελλάδα) και αυτό ίσως να οφείλεται στους σεισμούς.

Ειδικότερα, στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του μία μόλις εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο δίκτυο Haberturk και σημείωσε ότι «εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα μπορεί να ξεσπάσει ένταση ανά πάσα στιγμή».

Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας τόνισε ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει εκστρατεία κατά της Τουρκίας (σ.σ. από τη μεριά της Ελλάδας) και αυτό ίσως να οφείλεται στους σεισμούς.

Θυμίζουμε ότι μετά τους καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, όπου εστάλη βοήθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και με πρωτοβουλίες πολιτών και φορέων, η ένταση στα ελληνοτουρκικά έχει μειωθεί κατά πολύ, αν και είχε προηγηθεί μια περίοδος όπου το θερμόμετρο χτυπούσε «κόκκινο».

Για την κρισιμότητα των εκλογών

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές ως κρίσιμες. «Πάντα θα υπάρχουν συναισθηματικές προσεγγίσεις σε ατμόσφαιρα εκλογών, αλλά αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Υπάρχουν διαφορετικά συναισθήματα τους πρώτους μήνες, αλλά όταν πλησιάζει το τέλος, όταν αυτό αξιολογείται με την λογική, αυξάνεται η στήριξη στον κ. Ερντογάν για την πατρίδα και το έθνος μας», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, με το επιτελείο του να έχει δώσει τα «ρέστα» του για την οργάνωσή της έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα νίκης.

«Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων»

Όπως επισημάναμε και παραπάνω, στην προεκλογική εκστρατεία του ο Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί με επιθετικό τρόπο στην Ελλάδα με κάποιες εξαιρέσεις.

Στις αρχές Μαΐου σε παρουσίαση του νέου μαχητικού της Τουρκίας «Kaan» ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε την επιθετική ρητορική του προηγούμενου διαστήματος και είχε χαρακτηριστικά διαμηνύσει ότι «θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων».

Αναλυτικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει: «Αν παρατηρήσετε, για κάθε επιτυχία της χώρας μας στην αμυντική βιομηχανία ενοχλούνται αυτοί (σ.σ. αντιπολίτευση) και όπως και οι άλλοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων. Όμως, να μην παρεξηγήσουν καθώς, εμείς θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε και αυτούς αλλά και άλλους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων. Εμείς είμαστε Τουρκία και ο τουρκικός λαός».

Ο Ερντογάν είχε προσθέσει ακόμη ότι: «Το Hurjet θα εκπαιδεύει τους πιλότους μας κι όταν υπάρχει ανάγκη θα εξοπλίζεται και θα πηγαίνει στο πεδίο μάχης. Έτσι το Hurjet θα είναι με τα δικά μας ραντάρ και με τα δικά μας όπλα και εν μέρει θα αντικαταστήσει τα F-16 μας.

Το μαχητικό μας "Kaan" βρίσκεται μπροστά μας με όλο του το μεγαλείο. Σύντομα θα απογειωθεί και αυτό. Σκεφτείτε πως είναι τέτοιο αεροσκάφος πως σε πεδίο μάχης, ραντάρ, θα μπει στη φωλιά του εχθρού, δίχως να εντοπιστεί από τα ραντάρ. Θα ανοίξει το χώρο που έχει τα όπλα και θα εκτοξεύσει πάνω στον εχθρό τις βόμβες και τους πυραύλους του και θα επιστρέψει στην βάση του δίχως να γίνει αντιληπτό».

Στο Κυπριακό είχε αναφερθεί ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εκτός από τα ελληνοτουρκικά, είχε αναφερθεί πρόσφατα και στο Κυπριακό, επαναφέροντας τις αξιώσεις για λύση δύο κρατών.

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας.

«Τονίσαμε μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας, που δοκιμάστηκε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι πλέον κατάλληλο», είχε τονίσει.

«Υποστηρίξαμε σθεναρά το όραμα της ΤΔΒΚ στη λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας», είχε προσθέσει.

«Διασφαλίσαμε η ΤΔΒΚ να γίνει αποδεκτή ως μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών. Έτσι η ΤΔΒΚ έγινε δεκτή σε διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό της όνομα για πρώτη φορά.

Υποστηρίξαμε επίσης το άνοιγμα από την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ των Βαρωσίων που ήταν κλειστά εδώ και 46 χρόνια. Προστατεύσαμε και συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πηγών ενέργειας στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, καθώς και τα συμφέροντά τους», είχε σημειώσει ο Τσαβούσογλου.

Το Σάββατο έγινε η προεκλογική συγκέντρωση του Κιλιτσντάρογλου

Χθες Σάββατο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρέθηκε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου υποσχέθηκε να φέρει «την άνοιξη στη χώρα». Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, πως γνωρίζει πως φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό λεφτά – αναφέρεται στα 418 δισεκατομμύρια δολάρια – τα οποία υποσχέθηκε ότι θα τα φέρει πίσω στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι πήρε μέρος σε μια συνωμοσία ψεύδους κατά του ιδίου σε σχέση με το πραξικόπημα του 2016, είπε ότι δεν θα αφήσουν τη χώρα στους τρομοκράτες, υπονοώντας τη στήριξη που προσφέρει στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης το φιλοκουρδικό κόμμα και τον κατηγόρησε επίσης ότι είναι υποχείριο της Δύσης.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News