Live: Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ο βασιλιάς Κάρολος για τη στέψη

Κόσμος
Live: Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ο βασιλιάς Κάρολος για τη στέψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής προς το Αββαείο

Με λαμπρότητα γίνεται σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πρώτη μετά από 70 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιδιώκει να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, παρά την αδιαφορία που έδειξαν αρχικά οι Βρετανοί, συνδυάζοντας την παράδοση αλλά και νεωτεριστικά στοιχεία.

Ο βασιλιάς Κάρολος μετέβη στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, απ΄όπου και αναμένεται ότι θα αναχωρήσει για το Αββαείο του Γουεστμίνστερ, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα, που επίσης θα στεφθεί βασίλισσα. Το βασιλικό ζεύγος πέρασε το βράδυ δειπνώντας ιδιωτικά στο Clarence House, που ήταν το σπίτι τους στο Λονδίνο για 20 χρόνια.

Νωρίτερα, ξεκίνησαν οι αφίξεις των 2.300 προσκεκλημένων στο Αββαείο. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, βασιλείς και βασίλισσες, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Γεμάτοι είναι και οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής. Ήδη από χθες, πολλοί Βρετανοί κατασκήνωσαν με καρέκλες και σκηνές, θέλοντας να εξασφαλίσουν μία καλή θέση για να δουν τον μονάρχη.

Τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα άρχισε να γίνεται πιο θετικό για τον βασιλιά Κάρολο. Τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν, καθώς νέα δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times, δείχνει ότι το 62% των Βρετανών θεωρούν ότι θα είναι ένας καλός βασιλιάς, έναντι μόλις 39% τον Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά το θεσμό της μοναρχίας, το 60% τάσσεται υπέρ της διατήρησής του και το 26% επιθυμεί την αντικατάσταση του βασιλιά από εκλεγμένη κεφαλή του κράτους. Ωστόσο, ισχυρή είναι και η παρουσία πολέμιων της μοναρχίας, που βρίσκονται στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ενώ η αστυνομία έκανε έξι συλλήψεις.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News