Κούβα: Χωρίς το συνηθισμένο πλήθος και με 4 ημέρες καθυστέρηση τιμά την Πρωτομαγιά

Κόσμος
Κούβα: Χωρίς το συνηθισμένο πλήθος και με 4 ημέρες καθυστέρηση τιμά την Πρωτομαγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήθως, δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί φθάνουν με το λεωφορείο από κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, για να συγκεντρωθούν στην εμβληματική πλατεία της Επανάστασης, στην καρδιά της Αβάνας πριν από την πορεία

Χωρίς τη συνήθη κινητοποίηση και προσέλευση, οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κούβα, μετά την αναβολή τους λόγω ενός κινδύνου πλημμυρών και σε μια συγκυρία σοβαρής έλλειψης καυσίμων η οποία ανάγκασε τις αρχές του κομμουνιστικού νησιού να περιορίσουν τη μορφή της γιορτής.

Συνήθως, δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί φθάνουν με το λεωφορείο από κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, για να συγκεντρωθούν στην εμβληματική πλατεία της Επανάστασης, στην καρδιά της Αβάνας πριν από την πορεία.

Ωστόσο φέτος, οι κάτοικοι του κέντρου κλήθηκαν να περπατήσουν μέχρι τη λεωφόρο Μαλεκόν για να συγκεντρωθούν εκεί, ενώ δράσεις οργανώνονταν στις άλλες συνοικίες.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λις Κουέστα, μετέβη και ο ίδιος πεζός μέχρι τη διάσημη παραλιακή λεωφόρο της Αβάνας για μια πράξη "λαϊκής επιβεβαίωσης". Ο πρώην πρόεδρος Ραούλ Κάστρο μετείχε επίσης στη συγκέντρωση.

"Αυτή η αλλαγή τοποθεσίας συνάδει με τους υφιστάμενους περιορισμούς λόγω του θέματος της τροφοδοσίας καυσίμων", υπογράμμισε ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας (CTC), κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Το νησί περνά τη χειρότερη οικονομική του κρίση εδώ και τριάντα χρόνια, υπό τις συνδυασμένες συνέπειες της πανδημίας, της ενίσχυσης των αμερικανικών κυρώσεων και των εσωτερικών διαθρωτικών αδυναμιών.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και βενζίνης, οι οποίες επιδεινώνονται από έναν καλπάζοντα πληθωρισμό. Από τα τέλη Μαρτίου, η έλλειψη καυσίμων δεν σταματά να αυξάνεται με άμεσες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

(Φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News