ΗΠΑ: Ένας μεγιστάνας, δωρητής των Ρεπουμπλικάνων, φέρεται ότι πλήρωνε τα δίδακτρα του ανιψιού του δικαστή Κλάρενς Τόμας

Κόσμος
ΗΠΑ: Ένας μεγιστάνας, δωρητής των Ρεπουμπλικάνων, φέρεται ότι πλήρωνε τα δίδακτρα του ανιψιού του δικαστή Κλάρενς Τόμας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλάρενς Τόμας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στις αρχές Απριλίου, όταν το ProPublica αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί, χωρίς να τα δηλώσει πουθενά, ακριβά δώρα

Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας, το πιο συντηρητικό μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες αφού η ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica αποκάλυψε σήμερα ότι ένας δισεκατομμυριούχος δωρητής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος πλήρωνε τα δίδακτρα ενός συγγενή του.

Ο Κλάρενς Τόμας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στις αρχές Απριλίου, όταν το ProPublica αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί, χωρίς να τα δηλώσει πουθενά, ακριβά δώρα – όπως ταξίδια με ιδιωτικό αεροσκάφος ή κρουαζιέρες με ένα πολυτελές γιοτ – από τον ίδιο επιχειρηματία, τον Χάρλαν Κρόου.

Στο σημερινό άρθρο του, το ProPublica αναφέρει ότι το 2008 ο δικαστής αποφάσισε να στείλει τον τότε έφηβο μικρανεψιό του – τον οποίο μεγάλωνε μαζί με τη σύζυγό του «σαν γιο του» από την ηλικία των 6 ετών – σε ένα ιδιωτικό σχολείο, τα δίδακτρα του οποίου ξεπερνούσαν τα 6.000 δολάρια μηνιαίως. Όμως μια τραπεζική απόδειξη από το σχολείο Hidden Lake Academy, με ημερομηνία Ιουλίου 2009, δείχνει ότι τα δίδακτρα εκείνον τον μήνα καταβλήθηκαν από την εταιρεία του Κρόου, την Crow Holdings.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Γκρίμγουντ, έναν πρώην υπεύθυνο του σχολείου, η εταιρεία κατέβαλε τα δίδακτρα του εφήβου και άλλους μήνες.

Ο δικαστής Τόμας δεν ανέφερε ποτέ τις πληρωμές αυτές στις ετήσιες δηλώσεις του στην εφορία.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων Χάρλαν Κρόου είναι ένας από τους σημαντικότερους δωρητές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις ΗΠΑ.

Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν ζητήσει ήδη από τον Απρίλιο την παραίτηση του Τόμας από το Ανώτατο Δικαστήριο. Εκείνος υπερασπίστηκε τον εαυτό του διαβεβαιώνοντας ότι οι κανόνες γύρω από τη δήλωση των ταξιδιών είχαν αλλάξει και, επιπροσθέτως, ο Κρόου δεν είχε καμία υπόθεση που να εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο 74χρονος δικαστής δεν είναι ο μόνος που έχει μπει στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Politico ο επίσης συντηρητικός Νιλ Γκόρσατς πούλησε, αμέσως μετά τον διορισμό του στο Ανώτατο Δικαστήριο, το 2017, μια μεγάλη ιδιοκτησία του στο Κολοράντο στον διευθυντή της δικηγορικής εταιρείας Greenberg Traurig, η οποία συχνά εκπροσωπεί ενάγοντες στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι οι μοναδικοί ομοσπονδιακοί δικαστές για τους οποίους δεν ισχύει κανένας ρητός κανόνας δεοντολογίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News