Κόσμος

Ελεύθερος υπό όρους ο πάστορας που εμπλέκεται στον θάνατο 109 πιστών από νηστεία

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την περασμένη Παρασκευή να τεθεί υπό κράτηση για 30 ημέρες ο Οντέρο

Δικαστήριο διέταξε την Πέμπτη την υπό όρους αποφυλάκιση του ισχυρού πάστορα Εζεκιέλ Οντέρο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο έρευνας για τον θάνατο 109 πιστών σε δάσος στη νοτιοανατολική Κένυα.

Οι αρχές υποψιάζονται ότι μεταξύ των θυμάτων της «σφαγής του δάσους Σακαχόλα» περιλαμβάνονται και μέλη της Εκκλησίας της Νέας Ζωής του Οντέρο.

Η υπόθεση συγκλονίζει την Κένυα εδώ και πολλές εβδομάδες.


Τα πτώματα των πιστών –τα περισσότερα από τα οποία ήταν σε παιδιά– βρέθηκαν σε δάσος όπου είχαν συγκεντρωθεί τα μέλη μιας ευαγγελικής αίρεσης, της αυτοαποκαλούμενης Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, επικεφαλής της οποίας είναι ο πάστορας Πολ Νθένγκε Μακένζι. Ο εν λόγω πάστορας, που προέτρεπε τους οπαδούς του να νηστέψουν μέχρι θανάτου «για να συναντήσουν τον Ιησού», διώκεται για τρομοκρατία, μαζί με άλλα 17 άτομα.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν την περασμένη Παρασκευή να τεθεί υπό κράτηση για 30 ημέρες ο Οντέρο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Ο διάσημος και πλούσιος τηλεευαγγελιστής «είναι ένα πρόσωπο που ασκεί επιρροή σε χιλιάδες πιστούς» και «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να επηρεάσει τους μάρτυρες», εκτιμούσαν. Οι δικηγόροι του ωστόσο έκαναν λόγο για μια προφυλάκιση «χωρίς καμία απόδειξη» και «χωρίς καμία καταγγελία» σε βάρος του.

Ο δικαστής Τζο Ομίντο, του δικαστηρίου της Μομπάσα, έκρινε ότι οι αρχές δεν παρουσίασαν επαρκείς πληροφορίες για την πορεία της έρευνας και ο ίδιος «είναι πεπεισμένος ότι το κράτος δεν ενήργησε καλόπιστα» επιδιώκοντας να παρατείνει την προφυλάκιση του πάστορα.

Ο Οντέρο αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 1,5 εκατ. σελινιών (περίπου 10.000 ευρώ) και την υποχρέωση να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα. Του απαγορεύτηκε επίσης να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και τραγούδια από τους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο.

Η αποφυλάκισή του δεν σημαίνει ότι σταματούν οι έρευνες σε βάρος του για -μεταξύ άλλων- τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απαγωγής, της υποβοήθησης σε αυτοκτονία, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της απάτης. Η αστυνομία θα πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα την έρευνα για την πιθανή ύπαρξη πτωμάτων στον χώρο όπου στεγάζεται η Εκκλησία της Νέας Ζωής, σε μια έκταση 260 στρεμμάτων στο Μαβουένι, κοντά στην πόλη Μαλίντι και το δάσος Σακαχόλα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια