Η Ρωσία κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο

Κόσμος
Η Ρωσία κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική επίθεση στην κατοικία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Μόσχα κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για τη χθεσινή επίθεση με drones στο Κρεμλίνο. Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική επίθεση στην κατοικία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τέτοιες προσπάθειες από Κίεβο και Ουάσινγκτον να αποκηρύξουν την επίθεση στο Κρεμλίνο είναι απολύτως γελοίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες και τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον. Και το Κίεβο κάνει ήδη αυτό που του λένε να κάνει», είπε χαρακτηριστικά o Πεσκόφ.

Ουκρανία: «Περίεργη» η υπόθεση με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που η Μόσχα λέει πως κατέρριψε – Είχαν όντως στόχο τον Πούτιν;

H υπόθεση με τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που η Ρωσία λέει πως κατέρριψε και πως στόχευαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «είναι το λιγότερο περίεργη», δήλωσε σήμερα στο ραδιοσταθμό France Inter η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Η Ρωσία κατηγόρησε χθες, Τετάρτη, την Ουκρανία ότι στοχοθέτησε την κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μια κατηγορία την οποία το Κίεβο αρνείται.

Η Κατρίν Κολονά αρνήθηκε πάντως να επιδοθεί «στο παιγνίδι των υποθέσεων». Το γεγονός ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη φθάνουν μέχρι το Κρεμλίνο «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό υπό ομαλές συνθήκες», σύμφωνα με την ίδια.

Η Κολονά υπενθύμισε πως οι Ουκρανοί «έχουν δηλώσει επισήμως από χθες ότι δεν εμπλέκονται σ' αυτό το γεγονός, το οποίο παραμένει ανεξήγητο».

Η Γαλλίδα υπουργός εξέφρασε εξάλλου τη λύπη της για τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε χθες να «εξοντωθεί» ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αντίποινα γι' αυτή την επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον του Κρεμλίνου.

«Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ διακρίνεται για τις εξωφρενικές δηλώσεις του, για μια λεκτική κλιμάκωση για την οποία εκφράζουμε τη λύπη μας», δήλωσε η Κολονά. «Για άλλη μια φορά αυτή η κλιμάκωση έρχεται από την πλευρά της Ρωσίας, για άλλη μια φορά επιδιώκει να εκφοβίσει, να βρει προσχήματα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», ανέφερε ακόμη.

Η Γαλλίδα υπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση της δολοφονίας του ουκρανού προέδρου, ωστόσο υπενθύμισε πόσο είναι «σημαντικό να γίνεται σεβαστή η σωματική ακεραιότητα» ενός δημοκρατικά εκλεγμένου αρχηγού κράτους.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία «παραμένουν απαραίτητοι», υπογράμμισε εξάλλου η Κατρίν Κολονά, η οποία υποστήριξε πως ένα από τα προβλήματα της ρωσικής εξουσίας είναι «το γεγονός ότι είναι κλεισμένη σε μια παράλληλη πραγματικότητα».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει επικοινωνήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εδώ και μήνες, όμως εκφράζει τακτικά την ιδέα ότι πρέπει να διατηρηθεί ο διάλογος με όλα τα μέρη.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να ενισχύσουμε αυτή την ψυχική απομόνωση που οδήγησε τη Ρωσία (...) να επιλέξει να εισβάλει στην Ουκρανία», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, η οποία δεν διευκρίνισε αν λογαριάζει από την πλευρά της να επικοινωνήσει προσεχώς με το Ρώσο ομόλογό της.

Σύμφωνα με την ίδια, η διατήρηση μιας μορφής διαλόγου επιτρέπει επίσης να υπενθυμίζεται «η πραγματικότητα».

Η Γαλλία οφείλει να συνεχίσει να βοηθάει την Ουκρανία ώστε αυτή η τελευταία να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση ώστε να δημιουργήσει «ένα πιο ευνοϊκό συσχετισμό δυνάμεων» επί του πεδίου για να ελπίζει σε μια επιστροφή της Ρωσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε εξάλλου.

Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πακέτο αρωγών, δήλωσε επίσης, χωρίς να αποκαλύψει πότε το πακέτο αυτό αυτό μπορεί να ανακοινωθεί.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε τον Μάρτιο το ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Φορώντας τα συνήθη χακί του ρούχα, περιστοιχισμένος από μέλη του προεδρικού γραφείου με στρατιωτική περιβολή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Πιοτρ Χοφμάνσκι και άλλους αξιωματούχους.

Ουκρανική σημαία έχει υψωθεί δίπλα στην σημαία του Δικαστηρίου.

Το ΔΠΔ, που ιδρύθηκε το 2002 για να εκδικάσει τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στον κόσμο, ξεκίνησε λίγο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Ολλανδία αφού συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής των βορειοευρωπαϊκών χωρών στο Ελσίνκι.

«Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε το πρωί την ολλανδική Γερουσία στην Χάγη, ενώ θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη για την Ουκρανία» παρουσία του ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Βόπκε Χέκστρα. Στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mαρκ Ρούτε και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

«Καθ' οδόν για την Χάγη για να συναντήσω τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον πρόεδρο Ζελένσκι για να συζητήσουμε για την Ουκρανία. Η υποστήριξή μας παραμένει ακλόνητη», έγραψε στο Τwitter. «Η συνάντηση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού είναι η Ημέρα Μνήμης στην Ολλανδία και αύριο η Ημέρα της Απελευθέρωσης».

Η Ολλανδία υποστηρίζει την Ουκρανία από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 14 τανκς Leopard 2 έναντι 165 εκατομμυρίων ευρώ για να προμηθεύσει το Κίεβο με τα βαρέα όπλα που έχει ανάγκη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε χθες από το Ελσίνκι ότι αυτή η χρονιά θα είναι «αποφασιστική για την Ουκρανία και την Ευρώπη» απέναντι στην Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διέψευσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση κατά του Κρεμλίνου και του Πούτιν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News