Ρωσία: Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν η παρουσία drones στο Κρεμλίνο (vid)

Κόσμος
Ρωσία: Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν η παρουσία drones στο Κρεμλίνο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κρεμλίνο είπε ότι η επίθεση αποτράπηκε και τα φερόμενα drones καταστράφηκαν - Αρνείται τα πάντα η Ουκρανία

Σύμφωνα με τη Ρωσία, η παρουσία drones πάνω από το Κρεμλίνο ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν από πλευράς του Κιέβου. Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία, «δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε», απάντησε ο Μπλίνκεν.

Νέα κλιμάκωση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία την Τετάρτη (3/5), μετά την παρουσία δύο drones στο Κρεμλίνο τη νύχτα. Σύμφωνα με το CNN, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι την Τετάρτη η Ουκρανία πέταξε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Κρεμλίνο τη νύχτα σε μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν .

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν βρισκόταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο είπε ότι η επίθεση αποτράπηκε και τα φερόμενα drones καταστράφηκαν. «Κανείς δεν τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα της πτώσης τους και του διασκορπισμού θραυσμάτων», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης RIA Novosti.

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

Η Ουκρανία λέει ότι δεν γνώριζε για απόπειρα επίθεσης με drone στο Κρεμλίνο, ότι δεν επιτέθηκε σε άλλες χώρες. «Δεν έχουμε πληροφορίες για τις λεγόμενες νυχτερινές επιθέσεις στο Κρεμλίνο», δήλωσε στο CNN την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ.

«Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο Πρόεδρος Ζελένσκι, η Ουκρανία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να απελευθερώσει το δικό της έδαφος και όχι για να επιτεθεί σε άλλους», πρόσθεσε ο Νικιφόροφ.

Μια ακίνητη εικόνα που τραβήχτηκε από μη επαληθευμένα πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει τη στιγμή της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου ενός φλας και λίγο καπνού στην περιοχή του Κρεμλίνου. Το CNN δεν είναι ακόμη σε θέση να επαληθεύσει το βίντεο.

Η Υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την υποτιθέμενη επίθεση με drone «απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου». «Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει αντίποινα όπου και όταν κρίνει σκόπιμο», πρόσθεσε.

https://twitter.com/wartranslated/status/1653726569951645696

Η Ρωσία χαρακτήρισε το περιστατικό ως «τρομοκρατική ενέργεια», κατηγορώντας την Ουκρανία.

Το Κίεβο είπε ότι η κατηγορία στρεφόταν καλύτερα στη Ρωσία. «Μια τρομοκρατική επίθεση είναι κατεστραμμένα τετράγωνα κτιρίων κατοικιών στο Ντνίπρο και το Ουμάν, ή ένας πύραυλος σε μια γραμμή στο σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ και πολλές άλλες τραγωδίες», δήλωσε ο Νικιφόροφ, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας.

«Αυτό που συνέβη στη Μόσχα προφανώς αφορά την κλιμάκωση της διάθεσης την παραμονή της 9ης Μαΐου». Αυτή η ημέρα είναι γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, σε ανάμνηση του ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι ένα κόλπο που αναμένεται από τους αντιπάλους μας», είπε.

<iframe width="100%" height="650" src="https://www.youtube.com/watch?v=fcvGHIRDHlo" title="Putin survives alleged &#39;assassination attempt&#39; at Kremlin" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Το Κίεβο αρνείται τους ισχυρισμούς

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας, Μικάιλο Ποντολιάκ, αρνήθηκε επίσης ότι το Κίεβο είχε οποιαδήποτε ανάμειξη και είπε ότι δεν είχε νόημα η Ουκρανία να πραγματοποίησε το φερόμενο χτύπημα.

«Καταρχάς, δεν επιλύει κανέναν στρατιωτικό στόχο. Και είναι πολύ άχρηστο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επιθετικές μας ενέργειες. Και σίγουρα δεν αλλάζει τίποτα σε ένα πεδίο μάχης», είπε. «Αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να δικαιολογήσει μαζικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις, αμάχους και εγκαταστάσεις υποδομής. Γιατί να το χρειαστούμε; Ποια είναι η λογική;»

Ο Ποντολιάκ είπε επίσης ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας ήταν μια προσπάθεια ελέγχου της αφήγησης πριν από μια πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

«Η Ρωσία χωρίς αμφιβολία φοβάται πολύ μήπως η Ουκρανία ξεκινήσει μια επίθεση στην πρώτη γραμμή και προσπαθεί να πάρει την πρωτοβουλία, να αποσπάσει την προσοχή και να δημιουργήσει περισπασμούς καταστροφικής φύσης», είπε. «Έτσι, οι ρωσικές δηλώσεις για τέτοιες οργανωμένες επιχειρήσεις πρέπει να εκληφθούν ως απόπειρα δημιουργίας πρόσχημα για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία προειδοποίηση για την εικαζόμενη επίθεση με drone. «Ό,τι κι αν συνέβη, δεν υπήρξε προειδοποίηση», είπε ο αξιωματούχος στο CNN, προσθέτοντας ότι οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να μάθουν περισσότερα.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι εξακολουθούν να εργάζονται για να αξιολογήσουν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας και δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι η Ουκρανία προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πούτιν.

«Δεν επικυρώνεται η επίθεση», σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι είχε δει αναφορές από τη Μόσχα για την υποτιθέμενη επίθεση, αλλά «δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να τις επικυρώσει».

«Απλώς δεν ξέρουμε», είπε ο Μπλίνκεν την Τετάρτη σε εκδήλωση της Washington Post Live.

«Θα δούμε ποια είναι τα γεγονότα. Και είναι πραγματικά δύσκολο να σχολιάσουμε ή να εικασίες για αυτό χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά ποια είναι τα γεγονότα», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Πηγή: nesbomb.gr, με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News