Σε τουλάχιστον 109 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ρουάντα(vid)

Κόσμος
Σε τουλάχιστον 109 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Ρουάντα(vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι νεκροί και στη γειτονική Ουγκάντα

Σε τουλάχιστον 109 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην δυτική και βόρεια Ρουάντα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ενώ οι αρχές αναζητούν κι άλλους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Παράλληλα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη γειτονική Ουγκάντα.

Βίντεο, που αναρτήθηκε στο Twitter από το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Rwanda Broadcasting Agency, δείχνει σπίτια που έχουν καταστραφεί από ποταμό λάσπης σε πλημμυρισμένο δρόμο.

«Η κύρια προτεραιότητά μας τώρα είναι να φτάσουμε σε κάθε σπίτι που έχει υποστεί ζημιές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε όποιον άνθρωπο ενδέχεται να έχει παγιδευτεί», δήλωσε ο Φρανσουά Χαμπιτεγκέκο, ο κυβερνήτης της Δυτικής Επαρχίας της Ρουάντα στο Reuters.

Στην επαρχία αυτή ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 95, πρόσθεσε. Στον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Rwanda Broadcasting Agency περιλαμβάνονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Βόρεια Επαρχία της χώρας.

Κάποιοι διασώθηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, πρόσθεσε ο Χαμπιτεγκέκο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι είναι οι διασωθέντες.

Οι περιοχές που επλήγησαν χειρότερα στην Δυτική Επαρχία είναι η Ρούτσιρο, όπου υπάρχουν 26 νεκροί, η Νιαμπίχου, όπου οι νεκροί ανέρχονται σε 19, και οι Ρουμπάβου και Νγκορορέρο, οι οποίες είχαν 18 νεκρούς έκαστη.

Ο Χαμπιτεγκέκο πρόσθεσε ότι η βροχή άρχισε να πέφτει χθες γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος) και ότι ο ποταμός Σεμπέγια υπερχείλισε.

«Το χώμα ήταν ήδη μουσκεμένο από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, από τις οποίες είχαν προκληθεί κατολισθήσεις κλείνοντας δρόμους», συνέχισε.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρουάντα προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο για τον Μάιο στη χώρα.

Στη γειτονική Ουγκάντα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην ορεινή περιοχή Κισόρο, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ρουάντα, σύμφωνα με το γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στην Ουγκάντα.

Οι πέντε από τους νεκρούς ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας και τα σωστικά συνεργεία ξεκίνησαν τις προσπάθειες για να ανασύρουν τους νεκρούς, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στην Ουγκάντα.

Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει επίσης σφοδρές και συνεχείς βροχοπτώσεις από τα τέλη Μαρτίου και τις τελευταίες μέρες έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις και σε άλλες περιοχές, όπως η Κασέσε κοντά στα Όρη Ρουβενζόρι, όπου οι πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια και εκτόπισαν εκατοντάδες ανθρώπους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News