Μοντέλα και σχεδιαστές διαδήλωσαν κατά της εργασιακής εκμετάλλευσης

Κόσμος
Μοντέλα και σχεδιαστές διαδήλωσαν κατά της εργασιακής εκμετάλλευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «σκοτεινή» όψη της μόδας

Μοντέλα και σχεδιαστές μόδας συγκεντρώθηκαν έξω από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης ενόψει του Met Gala την Κυριακή (30/4) για να απαιτήσουν βασικά εργασιακά δικαιώματα και να ζητήσουν τον τερματισμό της αχαλίνωτης εκμετάλλευσης στη βιομηχανία μόδας

Οι εργαζόμενοι στο λαμπερό κόσμο της μόδας διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και σε μία σπάνια συντονισμένη μορφή διαμαρτυρίες κατέβηκαν...απο την πασαρέλα στους δρόμους για να φωνάξουν τα αιτήματά τους.

Ζητούν μεταξύ άλλων από τους εργοδότες να τους διασφαλίσουν προστασία από την παρενόχληση, τις διακρίσεις και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τα μοντέλα και τους δημιουργούς, ενώ διεκδικούν να αμείβονται δίκαια, χωρίς να αφαιρούνται επιπλέον τέλη από τα κέρδη τους. Θέλουν επίσης οι πληρωμές για υπερωρίες μετά από οκτάωρες βάρδιες και τα μεσημεριανά διαλείμματα να περιλαμβάνονται στις τυπικές συμβάσεις, καθώς και να τερματιστούν οι συμφωνίες αυτόματης ανανέωσης.

Το συνδικάτο Model Alliance ηγήθηκε του συλλαλητηρίου και κάλεσε τους νομοθέτες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης να εγκρίνουν τον Νόμο για τους εργαζόμενους στη μόδα που θα φέρει ρύθμιση στη βιομηχανία των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - καθώς το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Met) ετοιμάζεται να τιμήσει τον αείμνηστο σχεδιαστή Kαρλ Λάγκερφελντ.

Μοντέλα διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη

Kevin Downs/ New York Post

«Αυτό που δεν έχει ειπωθεί για τον Λάγκερφελντ, με τον οποίο συνεργαζόμουν τακτικά ως μοντέλο, είναι οποιαδήποτε αναφορά στις προβληματικές στάσεις του απέναντι στις γυναίκες που δεν ταιριάζουν με τα επιβλαβή και ξεπερασμένα πρότυπά του», είπε η ιδρύτρια της Model Alliance, Σαρα Ζιφ.

«Για παράδειγμα, στο αποκορύφωμα του κινήματος «Me Too»… είπε, «Αν δεν θέλεις να κατεβάσεις το παντελόνι σου, πήγαινε σε γυναικείο μοναστήρι». Η Ζιφ, η οποία φέρεται να βιάστηκε από στέλεχος της Miramax όταν ήταν μόλις 19 ετών, είπε ότι είναι καιρός η βιομηχανία να αναγνωρίσει τα εργασιακά ζητήματα και την κατάχρηση. Είπε επίσης ότι όσοι βρίσκονται στην εξουσία πρέπει να καταδικάζουν, όχι να πανηγυρίζουν, προσωπικότητες που εκμεταλλεύονται τους υπαλλήλους.

Το θέμα της φετινής έκθεσης Costume Institute είναι «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty», τιμώντας τον εμβληματικό Γερμανό σχεδιαστή, ο οποίος εργάστηκε για τους οίκους Chanel, Fendi, Balmain και πολλούς άλλους οίκους μόδας πριν από το θάνατό του το 2019.

Ο θρυλικός σχεδιαστής έκανε κάποτε την Kιμ Καρντάσιαν να κλαίει «υστερικά», μετά την πρώτη τους κοινή φωτογράφιση για το Harper’s Bazaar. Αποκάλεσε επίσης την τραγουδίστρια Adele «λίγο πολύ χοντρή». Μιλώντας για την αδερφή της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Πίπα Μίντλετον είχε πει: «Δεν μου αρέσει το πρόσωπο της αδερφής. Θα πρέπει να δείχνει μόνο την πλάτη της».

Τα μοντέλα θέλουν μεταξύ άλλων να διασφαλίσουν ότι τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν με έναν συνοδό όταν εργάζονται, με τους εργάτες ακτιβιστές να ισχυρίζονται ότι τα ταλέντα χρειάζονται προστασία από γνωστά «αρπακτικά» που εργάζονται στη βιομηχανία. Το μοντέλο Rozi Levine είπε ότι η ψήφιση του νόμου για τους εργαζόμενους στη μόδα θα βοηθήσει τελικά να απελευθερωθούν τα ταλέντα από έναν «φαύλο κύκλο» οικονομικής και σεξουαλικής κακοποίησης που είναι γνωστός στον κόσμο της υψηλής μόδας.

«Πέρασα μήνες χωρίς εισόδημα, παρά το γεγονός ότι με κρατούσαν συνεχώς», είπε. «Το ότι εξαναγκάστηκα σε αυτόν τον οικονομικό αγώνα με έκανε ευάλωτη ψυχικά, συναισθηματικά και τελικά σεξουαλικά. Η οικονομική κακοποίηση ανοίγει τις πύλες για τη σεξουαλική κακοποίηση. Έχω υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση από σχεδιαστές και παραγωγούς. Με έχουν εκμεταλλευτεί οικονομικά οι εταιρείες διαχείρισης», πρόσθεσε.

Το μοντέλο Roberta Little μιλά για τις καταχρήσεις που υφίστανται τα μοντέλα υπό το τρέχον σύστημα. «Και αυτά τα πράγματα πάνε χέρι-χέρι. Γιατί η οικονομική κακοποίηση δημιουργεί σεξουαλική κακοποίηση».

Ο νόμος για τους εργάτες μόδας πέρασε από την Επιτροπή Εργασίας της Γερουσίας πέρυσι και υποστηρίζεται από τον γερουσιαστή της πολιτείας Μπραντ Χόιλμαν-Σιγκάλ και τη νομοθέτη Καρίνς Ρέγιες. Το Met Gala το οποίο έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα (1/5), θα τιμήσει τη ζωή και το έργο του Lagerfeld με τον ενδυματολογικό κώδικα που επικεντρώνεται στο late fashion icon. Ήταν γνωστό ότι παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις με μαύρα γυαλιά ηλίου, γάντια χωρίς δάχτυλα και αποσπώμενους γιακά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News