Πάπας Φραγκίσκος: «Σε εξέλιξη ειρηνευτική αποστολή» για την Ουκρανία

Κόσμος
Πάπας Φραγκίσκος: «Σε εξέλιξη ειρηνευτική αποστολή» για την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αγία Έδρα καταβάλλει προσπάθειες με στόχο την επιστροφή των παιδιών που οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει από την Ουκρανία στη Ρωσία

Το Βατικανό συμμετέχει σε απόρρητη ειρηνευτική αποστολή για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος το βράδυ της Κυριακής σε συνέντευξή του κατά την πτήση που τον μετέφερε στη Ρώμη μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ουγγαρία.

«Είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι χρειαστεί. Μια αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία όμως δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Όταν γίνει, θα το αποκαλύψω», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις προσπάθειες. «Θεωρώ ότι η ειρήνη επιτυγχάνεται πάντα δημιουργώντας νέους διαύλους, όχι με κλειστή στάση. Η έκκληση μου είναι να δημιουργούνται πάντα σχέσεις, νέοι δίαυλοι φιλίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς επίσης εάν είναι πρόθυμος να βοηθήσει στη διευκόλυνση της επιστροφής των παιδιών της Ουκρανίας που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, ο Πάπας απάντησε ότι το Βατικανό είναι πρόθυμο να βοηθήσει στη διευκόλυνση της επιστροφής των Ουκρανών παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας επίσης ότι η Αγία Έδρα έχει ήδη βοηθήσει στη μεσολάβηση ορισμένων ανταλλαγών κρατουμένων και θα κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να επανενώσει τις οικογένειες.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ είχε ζητήσει την βοήθεια του Πάπα για την επιστροφή των παιδιών που οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει από την Ουκρανία στη Ρωσία, σε συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα. «Ζήτησα να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην πατρίδα τους Ουκρανούς, παιδιά της Ουκρανίας που κρατούνται, συλλαμβάνονται και απελαύνονται στη Ρωσία», είχε πει ο Σμιχάλ.

Από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν για την ασφάλειά τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι το Βατικανό έχει διευκολύνει ορισμένες ανταλλαγές κρατουμένων, δουλεύοντας μέσω πρεσβειών, και είναι ανοιχτό στο αίτημα της Ουκρανίας να επανενώσει τα παιδιά της Ουκρανίας με τις οικογένειές τους. Οι ανταλλαγές κρατουμένων «πήγαν καλά. Νομίζω ότι θα μπορούσε να πάει το ίδιο καλά και για αυτό. Είναι σημαντικό», είπε.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News