Αυτό είναι το πιο τρομακτικό βουνό του κόσμου!

Κόσμος
Αυτό είναι το πιο τρομακτικό βουνό του κόσμου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα βουνό στον Καναδά, το όρος Θορ, είναι πόλος έλξης για ελεύθερη πτώση παρότι αυτή έχει απαγορευθεί από τις Αρχές

Με ύψος 1.675 μέτρα, το όρος Θορ (Thor) δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τα δεδομένα του Καναδά, αλλά τρομάζει ως βουνό, καθώς είναι αρκετά απότομο. Συγκεκριμένα, είναι ίσως το πιο… κάθετο βουνό σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, η απότομη όψη του στο Εθνικό Πάρκο Αουγιουϊτούκ (Auyuittuq) συγκλονίζει, όπως αναφέρει και το «IFL Science».

Έτσι, με προεξοχή κατά μέσο όρο 15 μοίρες από το κατακόρυφο σημείο, αν πηδούσατε και απλώνατε τα χέρια σας, θα απαιτούνταν περίπου 26 δευτερόλεπτα πριν προσγειωθείτε, καλύπτοντας απόσταση που ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Μάλιστα, το Εθνικό Πάρκο Αουγιουϊτούκ ξεχωρίζει ως μια σχεδόν ανεξερεύνητη τοποθεσία, καθώς βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου στο νησί Μπάφιν και διαθέτει παγετώνες, φιόρδ και οδοντωτά βουνά που.

Το όνομά του μεταφράζεται περίπου ως «το μέρος που δεν λιώνει ποτέ» και αυτό εξηγεί γιατί το Εθνικό Πάρκο Αουγιουϊτούκ παραμένει σχετικά ανέγγιχτο από τον άνθρωπο. Μερικές δημοφιλείς διαδρομές πεζοπορίας διασχίζουν την περιοχή, αλλά οι παγωμένες συνθήκες και η εξαιρετικά κακή πρόσβαση καθιστούν την εξερεύνηση ολόκληρου του πάρκου αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Εντυπωσιάζει το βουνό Θορ

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου Αουγιουϊτούκ πρέπει να είναι το όρος Θορ, καθώς σμιλεύτηκε έπειτα από χιλιάδες χρόνια παγετώδους διάβρωσης, δημιουργώντας ένα σχήμα U που συνάδει με άλλους παγετώδεις βραχώδεις σχηματισμούς. Είναι ενδιαφέρον ότι ο γρανίτης από τον οποίο αποτελείται το βουνό Θορ, είναι επίσης ένας από τους αρχαιότερους βράχους στον κόσμο μιας και έχει «ηλικία» 3,5 δισεκατομμυρίων χρόνων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέαμα μιας ελεύθερης πτώσης έγινε άκρως ελκυστικό για τους ανθρώπους σε αυτό το σημείο. Έτσι, το βουνό Θορ έχει γίνει μια δημοφιλής διαδρομή για τους λάτρεις της αναρρίχησης, η οποία όμως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η πρώτη αναρρίχησή του έγινε από μια ομάδα τεσσάρων ατόμων το 1985, που χρειάστηκε 33 ημέρες για να ανέβει και έκτοτε παραμένει μια ιδιαίτερη πρόκληση.

Φυσικά, οι Αρχές του Εθνικού Πάρκου Αουγιουϊτούκ έχουν απαγορεύσει την ελεύθερη πτώση λόγω του πόσο δύσκολο είναι για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν στην περιοχή. Παρ' όλο που είναι παράνομη, όσοι αναζητούν την αδρεναλίνη και τις συγκινήσεις εξακολουθούν να πέφτουν από το βουνό για ένα άλμα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να διώκονται ποινικά από τους αρμόδιους.

Άποψη του Εθνικού Πάρκου Αουγιουϊτούκ (Auyuittuq) στον Καναδά | Πηγή: CBC

Πηγή: ieidiseis.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News