default-image

Η απαγόρευση στις Αφγανές να εργάζονται για τον ΟΗΕ είναι μια "εσωτερική κοινωνική υπόθεση", δηλώνουν οι Ταλιμπάν

Κόσμος
Η απαγόρευση στις Αφγανές να εργάζονται για τον ΟΗΕ είναι μια "εσωτερική κοινωνική υπόθεση", δηλώνουν οι Ταλιμπάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα την Πέμπτη την απαγόρευση από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στις Αφγανές να εργάζονται για τον ΟΗΕ στο Αφγανιστάν

Η απαγόρευση στις Αφγανές να συνεργάζονται με τα Ηνωμένα Έθνη είναι μια "εσωτερική κοινωνική υπόθεση" στο Αφγανιστάν, αντέδρασε σήμερα η κυβέρνηση των Ταλιμπάν μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης που καταγγέλλει την εν λόγω απαγόρευση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα την Πέμπτη την απαγόρευση από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στις Αφγανές να εργάζονται για τον ΟΗΕ στο Αφγανιστάν και κάλεσε τους ηγέτες των Ταλιμπάν να "αναστρέψουν γρήγορα" μια καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.

Η απόφαση -- που συντάχθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιαπωνία -- χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη απαγόρευση "άνευ προηγουμένου στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών", υπογραμμίζει "τον απολύτως αναγκαίο ρόλο των γυναικών στην αφγανική κοινωνία" και δηλώνει ότι η απαγόρευση στις Αφγανές να εργάζονται για τον ΟΗΕ "υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αρχές".

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ομόφωνο ψήφισμά τους την Πέμπτη καταδίκασαν την απόφαση που έλαβε στις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση των Ταλιμπάν να επεκτείνει και στα Ηνωμένα Έθνη την απαγόρευση που εμποδίζει τις ΜΚΟ να προσλαμβάνουν γυναίκες Αφγανές στο προσωπικό τους, η οποία υπονομεύει "τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αρχές".

"Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών (του ΟΗΕ) να σέβονται τις κυρίαρχες επιλογές του Αφγανιστάν, το θέμα αυτό είναι μια κοινωνική εσωτερική υπόθεση στο Αφγανιστάν, που δεν επηρεάζει τα κράτη του εξωτερικού", ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Παραμένουμε δεσμευμένοι στη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ποικιλία των απόψεων πρέπει να γίνεται σεβαστή και να μην πολιτικοποιείται", πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απηύθυνε επίσης ευρύτερη έκκληση προς την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να "ανακαλέσει γρήγορα" όλες τις πολιτικές της που περιορίζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και κάλεσε "όλα τα κράτη και τους οργανισμούς να ασκήσουν την επιρροή τους" για να επιτύχουν την ακύρωσή τους.

"Ο κόσμος δεν θα μείνει σιωπηλός ενώ οι γυναίκες στο Αφγανιστάν διαγράφονται από την κοινωνία", σχολίασε η πρέσβυς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Λάνα Ζακί Νουσέιμπεχ, η οποία συνέταξε το κείμενο μαζί με την Ιαπωνία.

Από τότε που επανήλθαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ που είχε σηματοδοτήσει την πρώτη τους διακυβέρνηση (1996 -2001) και ενέτειναν τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των γυναικών.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για τα κορίτσια. Οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί επίσης από πολλές θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα και δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να εισέλθουν στα πάρκα, τους κήπους, τα γυμναστήρια και τα δημόσια λουτρά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News