Τουρκία: Μυστήριο με την υγεία του Ερντογάν

Κόσμος
Τουρκία: Μυστήριο με την υγεία του Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε τις χθεσινές προεκλογικές εμφανίσεις, μετά το περιστατικό αδιαθεσίας ύστερα από τη σύσταση των γιατρών του

Ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε το περιστατικό αδιαθεσίας του Τούρκου προέδρου, το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο KANAL 7 τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος παραχωρούσε συνέντευξη, ακούστηκε μια φωνή να λέει «ω, Θεέ μου», να ακούγονται διάφοροι ήχοι εντός του προεδρικού μεγάρου, με τον δημοσιογράφο να ζητάει άμεσα διαφημιστικό διάλειμμα και το πρόγραμμα να διακόπτεται απότομα. Στο βίντεο φαίνεται ο δημοσιογράφος να κοιτάζει τον Τούρκο πρόεδρο και να σηκώνεται από τη θέση του εμφανώς ανήσυχος.

Έπειτα από περίπου 10 λεπτά ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ξανά, ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές και ανέφερε πως αντιμετώπιζε στομαχική διαταραχή λόγω της κόπωσης από τον προεκλογικό αγώνα. Η συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας ολοκληρώθηκε εντός ολίγων λεπτών, καθώς ήταν εμφανώς καταβεβλημένος.

Η ανησυχία στη γειτονική χώρα αυξήθηκε όταν ο Ερντογάν ακύρωσε όλες τις χθεσινές περιοδείες και δημόσιες εμφανίσεις του. Όπως ανέφερε, η απόφαση ελήφθη ύστερα από σύσταση των γιατρών του, την ώρα που η προεκλογική περίοδος στη χώρα βρίσκεται στην κορύφωσή της ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. «Σήμερα θα ξεκουραστώ στο σπίτι με τη συμβουλή των γιατρών μας», είπε. Τον Τούρκο πρόεδρο θα αναπληρώσει ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Τετάρτης 26 Απριλίου, ο Ερντογάν ακύρωσε και τη σημερινή επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό Aκούγιου, όπου θα τελούνταν τα εγκαίνια, αλλά και τη μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη της Μερσίνης. Η συμμετοχή του στην τελετή του Ακούγιου θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.

Ελληνοτουρκικά: Προεκλογικός χάρτης – πρόκληση

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ευχήθηκε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον κ. Ερντογάν. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ιατρική ομάδα υποβάλλει τον Τούρκο πρόεδρο σε εξετάσεις για να αποκλειστούν τα ενδεχόμενα κάποιας σοβαρής ασθένειας. Στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ διαβεβαιώνουν πως ο Ερντογάν είναι καλά, αλλά παραδέχονται πως ίσως να γίνουν κάποιες αλλαγές και να χαλαρώσει το βεβαρημένο προεκλογικό πρόγραμμά του.

Η εικόνα εξάντλησης του Ερντογάν προβληματίζει πολιτικούς αναλυτές της φιλοκυβερνητικής παράταξης και εύχονται ο Τούρκος πρόεδρος να επανέλθει γρήγορα στον προεκλογικό αγώνα. Τονίζουν πως απέναντί του έχει την εικόνα μιας δυναμικής αντιπολίτευσης, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να πλαισιώνεται από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, τον δήμαρχο της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και την πρόεδρο του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ιατρική ομάδα υποβάλλει τον Τούρκο πρόεδρο σε εξετάσεις, για να αποκλειστούν τα ενδεχόμενα κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Προβλήματα υγείας

Η υγεία του κ. Ερντογάν απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους Τούρκους. Το 2006 είχε λιποθυμήσει μέσα στο αυτοκίνητό του, στο οποίο είχε εγκλωβιστεί και οι σωματοφύλακές του τον είχαν απεγκλωβίσει σπάζοντας τα παράθυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας το 2011 και το 2012 χειρουργήθηκε δύο φορές στο έντερο. Επίσημα δεν είχε ανακοινωθεί κάτι, αλλά στη γειτονική χώρα κυκλοφορούσαν τότε φήμες για καρκίνο που αντιμετωπίστηκε με αποτελεσματικό τρόπο. Το 2021, η εικόνα του προέδρου της Τουρκίας να κοιμάται σε διάλογο που είχε με Τούρκους πολίτες μέσω βιντεοκλήσης, είχε προκαλέσει πάλι προβληματισμούς για την κατάστασή του.

O πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, Φατίχ Αλταϊλί, αναφέρει πως «χθες το βράδυ μέσα από μια πολύ οδυνηρή εμπειρία μάθαμε το κόστος της επανέναρξης των συγκεντρώσεων από τον πρόεδρο Ερντογάν, στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά του.

Ο Ερντογάν αρρώστησε ξαφνικά σε ένα πρόγραμμα που συμμετείχε και επέστρεψε στην οθόνη ύστερα από μεγάλο διάλειμμα και με μια μάλλον κουρασμένη έκφραση εξήγησε τον λόγο της ασθένειάς του και απολογήθηκε. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος βγήκε πάλι στους δρόμους με στόχο να νικήσει, σε βάρος της υγείας του θέτοντας τον εαυτό του σε τέτοιον κίνδυνο, μάλλον δεν ενισχύει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που κάποιοι θέλουν να λένε ότι θα κερδίσει άνετα τις εκλογές».

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ΜΑΚ προβλέπει πως ο κ. Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 47,8% έναντι 43,7% του κ. Ερντογάν. Η εταιρεία ORC προβλέπει πως το ποσοστό του κ. Κιλιτσντάρογλου θα φτάσει το 49,3%, έναντι 42,4% του κ. Ερντογάν

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News