Διασώθηκαν ψάρια από ποταμό που στερεύει λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας

Κόσμος
Διασώθηκαν ψάρια από ποταμό που στερεύει λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο τα ενδημικά ψάρια μεταφέρθηκαν σε άλλο ποταμό, ενώ στα εισαγόμενα είδη έγινε ευθανασία

Οι ισπανικές αρχές διέσωσαν ψάρια από έναν ποταμό που έχει σχεδόν στεγνώσει λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, σε μια περίοδο που η Ισπανία βιώνει ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τις οποίες οι μετεωρολόγοι αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.

Στην πόλη Χιρόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία, οι ειδικοί έκαναν ήπια «ηλεκτροσόκ» για να ακινητοποιήσουν τα ψάρια στον ποταμό Ονιάρ, να τα τοποθετήσουν σε πλαστικές σακούλες και να τα μεταφέρουν στον ποταμό Τερ, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα. Η στάθμη του Τερ είναι σημαντικά υψηλότερη.

Μόνο τα ενδημικά ψάρια μεταφέρθηκαν στον Τερ, ενώ στα εισαγόμενα είδη έγινε ευθανασία.

Οι βροχοπτώσεις στην Ισπανία είναι λιγότερες από τον μέσο όρο για τη χώρα εδώ και 36 συνεχόμενους μήνες. Οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι κατά 50% όμως σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Καταλονία στα βορειοανατολικά και στην Ανδαλουσία στα νότια, το επίπεδό τους έχει πέσει στο 25% περίπου.

Η εικόνα των εργατών που πλατσούριζαν στον ποταμό προσπαθώντας να σώσουν τα ψάρια, με το νερό να φτάνει μόλις στους αστραγάλους τους, ήταν η ακριβώς αντίθετη με εκείνη του 2019, όταν ο Ονιάρ υπερχείλισε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Τον περασμένο μήνα, στον ταμιευτήρα Σάου, που απέχει 100 χιλιόμετρα βορείως της Βαρκελώνης και είναι γεμάτος μόνο κατά 10%, οι ψαρόβαρκες μάζεψαν πολλούς τόνους ψάρια.

Τα ψάρια αγωνίζονταν να επιβιώσουν στο νερό, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε οξυγόνο, και οι αρχές αναγκάστηκαν να τους κάνουν ευθανασία ώστε να μην μολυνθεί το πόσιμο νερό.

Η Ισπανία βιώνει ένα ασυνήθιστο για την εποχή κύμα καύσωνα και η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET πιστεύει ότι ο φετινός Απρίλιος θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News