Σουδάν: Απογειώθηκε το C-27 για τον Μητροπολίτη και τους υπόλοιπους Έλληνες

Ελλάδα
Σουδάν: Απογειώθηκε το C-27 για τον Μητροπολίτη και τους υπόλοιπους Έλληνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες

Αίσιο τέλος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού του Μητροπολίτη και άλλων που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το C-27 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν, έτσι ώστε να φτάσει στο Τζιμπουτί. Εκεί θα παραλάβει όσους έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν τις τελευταίες ώρες από την επικίνδυνη ζώνη και να φύγουν από το Σουδάν.

Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται για τη μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς σήμερα το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης μεταφέροντας 17 άτομα.

Επιτυχής η πρωινή επιχείρηση απεγκλωβισμού

Ο αριθμός όσων έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν από την περιοχή έχει φτάσει τους 43, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με ανώτερες διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, επικρατεί αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται ακόμα εκεί. Από σήμερα ισχύει κατάπαυση του πυρός 72 ωρών, που συνήφθη μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10 ημέρες μαχών, με τις ίδιες πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί.

Σήμερα (25/4) το πρωί έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες που κατάφεραν να αποχωρήσουν από το Σουδάν, 17 πολίτες αεροπορικώς και άλλοι 7 οδικώς. Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο τραυματίες, ο ένας σε σοβαρή κατάσταση στο 401 και ο δεύτερος εκτός κινδύνου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε, χωρίς την παρουσία φωτογραφικού φακού, τους Έλληνες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τον επιτυχή απεγκλωβισμό τους. Περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους παραμένουν στο Χαρτούμ και στόχος είναι να αποχωρήσουν άμεσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γίνονται προσπάθειες προκειμένου το ελληνικό C-130 να προσγειωθεί στο Χαρτούμ και να παραλάβει όσους παραμένουν εκεί, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Οι πρώτες μαρτυρίες Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν - «Κινδυνέψαμε πάρα πολύ»

Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν στο εμπόλεμο Σουδάν περιέγραψαν Έλληνες ομογενείς οι οποίοι επαναπατρίστηκαν το πρωί της Τρίτης (25/04).

Πρόκειται για την πρώτη ομάδαν Ελλήνων που φτάνει στη χώρα μας από το Σουδάν, μέσω αεροσκάφους CJ-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας στις 10:30 το πρωί.

Eκεί βρέθηκαν οι συγγενείς των απεγκλωβισμένων Ελλήνων οι οποίοι συγκινημένοι έσφιξαν στην αγκαλιά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων και η κυρία Ευαγγελία η οποία είδε τον γιο της, Χρήστο Δέδε, να επιστρέφει από το εμπόλεμο Σουδάν έπειτα από δέκα ημέρες: «Ο γιος μου δούλευε σε ένα καράβι στο Σουδάν και εγκλωβίστηκε εκεί. Κάθε μέρα μιλούσαμε στο τηλέφωνο», δήλωσε αποκλειστικά στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«Ήταν ασφαλής μέσα στο ξενοδοχείο που έμενε αλλά έξω ακουγόντουσαν βομβαρδισμοί», πρόσθεσε η σύζυγός του.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς πού θα διεξαχθούν, συνεχώς άλλαζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11 η ώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χρήστος Δέδες.

Toν Χρήστο Δέδε, μαζί με τη μητέρα και τη σύζυγό του υποδέχθηκαν και τα δύο του παιδιά, με ζωγραφιές στα χέρια:

«Ευχαριστώ τις ελληνικές δυνάμεις, τον στρατό και την γαλλική πρεσβεία που βγήκαμε από το Χαρτούμ και όλα είναι καλά», ήταν τα πρώτα λόγια ενός ομογενή στις δημοσιογραφικές κάμερες και στο φακό του Newsbomb.gr, ο οποίος επέστρεψε ανακουφισμένος στη χώρα μας.«Κινδυνέψαμε πάρα πολύ, διαφύγαμε με αυτοκίνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από τη δεύτερη κιόλας ημέρα του πολέμου η κατάσταση ήταν έκρυθμη καθώς, όπως είπε, μια ρουκέτα έπεσε δίπλα στο σπίτι του.

«Η γαλλική πρεσβεία ήταν κοντά στο σπίτι μας και από την ελληνική κοινότητα μας είπαν να παραδώσουμε στοιχεία μας εκεί», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News