Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 10 Έλληνες και βρίσκονται στο Τζιμπουτί ενώ μαίνεται ο εμφύλιος

Ελλάδα
Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν ακόμη 10 Έλληνες και βρίσκονται στο Τζιμπουτί ενώ μαίνεται ο εμφύλιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση είναι όλοι καλά στην υγεία τους

Ακόμη 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν, ενώ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια οι Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Ιταλίας βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί.

Πώς στήθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της πρώτης ομάδας Ελλήνων

Η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.

Το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.

Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους, η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων. Ειδικές δυνάμεις απομάκρυναν Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Επίσης, έντεκα Σέρβοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το εμπόλεμο Σουδάν ενώ και οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών και πολιτών άλλων χωρών, τονίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η επιχείρηση που οργάνωσε ο Ιταλικός Στρατός για την εκκένωση των περίπου 140 Ιταλών που βρίσκονται ακόμη στο Σουδάν, θα απομακρύνει από τη χώρα επίσης Ελβετούς πολίτες και μέλη της Αποστολικής Επισκοπής, καθώς και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά «περίπου 200 άτομα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News