Σουδάν: 150 Έλληνες εγκλωβισμένοι - Τι λέει για τις εκκενώσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών (vid)

Κόσμος
Σουδάν: 150 Έλληνες εγκλωβισμένοι - Τι λέει για τις εκκενώσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα γίνουν «εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος», τόνισε ο κ. Κατσανιώτης

Περίπου 150 Έλληνες και πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης, «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».

//--> //-->

Ο υφυπουργός είπε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε. είχαν μια σύσκεψη χθες σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.

Τόνισε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Μάλιστα, εξήγησε ότι «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μιας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους».

Επισήμανε, επίσης, ότι μπορούν να κινηθούν σαν υπουργείο «κεντρικά», «ευρωπαϊκά», ενώ αν κριθεί απαραίτητο οι χώρες της ΕΕ θα προχωρήσουν είτε σε απεγκλωβισμό των πολιτών είτε σε εφοδιασμό.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι και 15 Ορθόδοξοι, μεταξύ των οποίων και Έλληνες και παιδιά, που βρίσκονται μέσα στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας», είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Παράλληλα, για τους τραυματίες σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.

Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News