Χάος στο Σουδάν: Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - «Ελπίζουμε σε ένα θαύμα» (vid)

Ελλάδα
Χάος στο Σουδάν: Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - «Ελπίζουμε σε ένα θαύμα» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις δραματικές στιγμές που ζουν οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Σουδάν  περιέγραψε ο Μητροπολίτης Νουβίας και Σουδάν, Σάββας που παραμένει εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη. «Περιμένουμε ένα θαύμα»

«Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα» ανέφερε ο Μητροπολίτης Νουβίας και Σουδάν που παραμένει εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη μαζί με άλλους Έλληνες την ώρα που η εμφύλια σύρραξη στη χώρα κλιμακώνεται.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως οι εγκλωβισμένοι ανάβουν τη γεννήτρια μόνο για 1-1,5 ώρα την ημέρα ώστε να φορτίσουν τα κινητά τους.

//--> //-->

Μητροπολίτης Νουβίας: «Ελπίζουμε σε ένα θαύμα»

«Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και τη Βούλα Μαλλά ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα.

//--> //-->

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση… Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

//--> //-->

Για την κατάσταση της υγείας των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».

Φωτογραφία - ντοκουμέντο με τα τραύματα

Φωτογραφία ντοκουμέντο από τα τραύματα του Έλληνα τραυματία στο Σουδάν φέρνει στο φως το OPEN. Ο Έλληνας τραυματίας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε την επίθεση στο Σουδάν από ρουκέτα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ήταν ανήμπορος να αντιδράσει κατά την επίθεση ενώ τώρα απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Χαρακτηριστικά λέει ότι διαρκώς αιμορραγεί και ζητεί γιατρούς, οι οποίοι λόγω των οδομαχιών, όπως εξηγεί, είναι δύσκολο να φθάσουν στο νοσοκομείο.

//--> //-->

«Ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις» - Ανησυχία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Μια ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία έρχεται από την Μαρία Καλλιπέτη που ζει στη Χαρτούμ

Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται για τρίτη ημέρα με ελληνίδα κάτοικο της περιοχής να περιγράφει τις δραματικές στιγμές μιλώντας στην ΕΡΤ: «Τρομερές οι μάχες, δεν σταματάνε καθόλου, δεν σταματάνε ούτε για την προσευχή οι μάχες που είναι για το Ραμαζάνι στις 6 το απόγευμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Καλλιπέτη.

«Γύρω στις 9 με 10 ηρεμούν κάπως τα πράγματα, σημειώνονται αραιοί πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί, αλλά από τις 04:00 και μετά ξεκινούν δυνατά», προσθέτει.

Όπως αναφέρει επίσης, το προηγούμενο διάστημα στο Σουδάν δεν σημειώθηκε κάποιο σημαντικό γεγονός που να πυροδότησε την έκρυθμη κατάσταση , ωστόσο επικρατούσε γενικότερα ένταση στη χώρα.

//--> //-->

«Όλο το προηγούμενο διάστημα το κράτος βρισκόταν σε μια ένταση. Εδώ και τέσσερα χρόνια λέγανε ότι κυβερνούσε ο στρατός. Αλλά από τις 4 Απριλίου θα έπρεπε να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, όχι αυτός της κυβέρνησης, τώρα το αρνείται», διευκρινίζει η κυριά Καλλιπέτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News